2024. április 26., péntek

Koszovó is kitiltja a szerb szállítókat?

Az áruforgalom területére helyeződött át a Belgrád és Pristina közötti viszály – A szerb diplomácia vezetője nem idegeskedik a koszovói fenyegetések miatt

Koszovónak nincs jelentősége a döntések meghozásában, értékelte Ivica Dačić külügyminiszter annak a pristinai bejelentésnek a kapcsán, hogy Koszovó korlátozni fogja a Szerbiából érkező teherforgalmat.

– Az lenne az igazi, ha a pristinai vezetőség a kialakult helyzetnek megfelelően kezdene el viselkedni. Egész nyugodtan vezessék be a zárlatot, de akkor felteszem a kérdés: mi lesz, ha Szerbia hasonlóan blokkolja majd a Koszovóból érkező személyforgalmat? – nyilatkozta a külügyi tárcavezető.

Úgy értékelte, hogy a XXI. században már nem zárlatokról kellene beszélni.

Pristina korábban március végéig adott határidőt Szerbiának arra, hogy ismerje el a veszélyes anyagok szállításához szükséges koszovói bizonylatokat, ellenkező esetben nem fogja beengedni a Szerbiából érkező kamionokat. Ezeket a bizonylatokat a gázolajnak, gáznak a szállításához is kérelmezni kell. A szerb kormány jelenleg nem ismeri el a pristinai okmányt, s nem is engedi be Szerbia területére azokat a teherautókat, amelyek csak koszovói engedéllyel rendelkeznek. Pristina tulajdonképpen „bosszúból” tiltaná meg a hónap végén a szerbiai szállítók belépését Koszovóba.