2024. április 26., péntek
Kvótareferendum

Kampányolnak is érte

Kocsis: Konferenciát tartanak a kormány migránspolitikáját támogató önkormányzatok

Konferenciára hívják össze jövő szombatra azoknak a településeknek a vezetőit, amelyek kiálltak a kormány migrációs politikája mellett – közölte Kocsis Máté, Józsefváros kormánypárti polgármestere egy tegnapi budapesti sajtótájékoztatón, amelyen részt vett a szintén Fidesz-KDNP-s Papp László debreceni és Ferenczi Ferenc tiszaszigeti polgármester is.

Kocsis azt mondta: eddig 871 település képviselő-testülete kötelezte el magát nyilatkozat elfogadásával a kormány migrációs politikája mellett, de további önkormányzatok is csatlakozhatnak ehhez az együttműködéshez. A szombati konferencián az illegális bevándorlás okozta problémák mellett arról is beszélnek majd, hogy mivel tudják segíteni a kormány munkáját az illegális bevándorlással kapcsolatban, és a kötelező bevándorlási kvótáról kezdeményezett népszavazást – közölte a fideszes politikus, aki hangsúlyozta, érdekeltek a referendum sikerében, ezért kampányolni is fognak érte.

Kocsis arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-ra nehezedő migrációs nyomás nő, és ez Magyarország déli határánál is érezhető. „Nagyon fontos dolog, hogy a jogtalan, értelmetlen és veszélyes kvótát a brüsszeli bürokraták ne tudják ráerőltetni se Magyarországra, se egyes településekre” – mondta.

Papp László, Debrecen polgármestere arról tájékoztatott, hogy több mint 42 ezer debreceni írta alá azt a petíciót, amely arra kérte a kormányt, szabjon gátat a migránsáradatnak, és mondjon nemet a brüsszeli kvótákra. Megjegyezte, hogy Debrecen közgyűlése elsőként fogadta el a kormány migrációs politikája mellett kiálló nyilatkozatot. Arról is beszélt, hogy a városban komoly biztonsági kockázat volt az ott működő befogadóállomás, amely azonban tavaly decemberben bezárt, ami „visszaadta a nyugalmat Debrecennek”.

Ferenczi Ferenc, a magyar–szerb–román hármashatár mellett fekvő Tiszasziget polgármestere arra kérte a kormányt, hallgassa meg az emberek véleményét, és erre alapozva védje meg az országot, „ne engedje az EU-nak, hogy ránk kényszerítsék a kvótát”.