2024. április 26., péntek

Aplikacije počele da stižu

U kancelariji Prosperitati u Subotici je za sada više zainteresovanih, ali se povećava i broj onih koji konkurišu

Od prvog marta se već može predati potrebna dokumentacija za konkurse fondacije Prosperitati raspisane u deset kategorija.

Saradnica subotičke kancelarije, Žužana Sabo, je za „Mađar so” izjavila da kancelariju posećuje mnogo zainteresovanih građana, ali za sada ima manje aplikacija nego koliko je očekivala. Mnogi su doneli konkursni materijal već u prvim danima, ali je deo te dokumentacije vraćen kako bi se upotpunio.

Još uvek ima građana koji žele da dobiju prve informacije, pošto su tek od skora čuli za ovu mogućnost, te ih interesuju uslovi.

Od deset kategorija u kojima je raspisan konkurs, najpopularnije su one koje se odnose na poljoprivredu, a i među njima najviše se interesuju za kupovinu poljoprivrednih mašina i priključne mehanizacije, ali se javljaju i mladi parovi koji žele da kupe kuću. Pored toga veće interesovanje postoji i za sisteme za navodnjavanje.

Jedan od uslova za konkurisanje je postojanje dvojnog državljanstva. Prema rečima saradnika kancelarije početkom februara su se javljali oni koji nisu imali mađarsko državljanstvo, te je njima savetovano da pokrenu postupak za dobijanje istog, a nakon što steknu mađarsko državljanstvo, mogu da apliciraju u nekom od sledećih krugova konkursa.

Prvi krug je i neka vrsta odmeravanja zainteresovanosti, tako da se sa jedne strane može očekivati da će se najpopularniji konkursi ponoviti i u nekom od kasnijih krugova, a pored toga mogu se dati i saveti i predlozi koji će ukazati za kakvim konkursima postoji potreba.

Aplikacije za ovaj konkursni krug mogu se predati do 31. marta, a opširnije informacije se mogu potražiti u kancelarijama fondacije, ali i na sajtu http://www.prosperitati.rs