2024. május 5., vasárnap

Nemzetközi Energetikai és Befektetési Napok

Újvidéken újabb fontos vásári rendezvényt tartanak, amely az energetikai befektetésekről szól. A városfejlesztés szempontjából ez rendkívül fontos téma – mondta dr. Marijana Dukić-Mijatović, a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda vezetője.

Az ipari zónában 18 ezer négyzetméteres gyárépületet bérel az amerikai Delphi European Holdings Limited vállalat, 3000 munkahely megnyitását tervezi (Ótos András felvétele)

Az ipari zónában 18 ezer négyzetméteres gyárépületet bérel az amerikai Delphi European Holdings Limited vállalat, 3000 munkahely megnyitását tervezi (Ótos András felvétele)

– Az önkormányzat újabb jelentős rendezvény partnere, amely nagyon fontos témákkal foglalkozik. Az elmúlt időszakban nagy figyelmet fordítottunk az energetikára, a múlt év végén pedig elfogadtuk Újvidék fenntartható fejlődésének tervezetét a következő öt évre. A terv 163 projektet foglal magába, ezek nagy része az energetikai hatékonyságról, az energetikai fejlesztésekről, és természetesen a zöld energiáról szól – mondta Dukić-Mijatović.

Ami a befektetéseket illeti, az irodavezető elmondta, a rendezvényen bemutatják Újvidék újonnan létrehozott ipari negyedének (a Sever 4-nek) a tervrajzát és fejlesztési tervezetét.

– Az újvidéki önkormányzat aktívan dolgozik azon, hogy jó házigazda legyen a külföldi és a hazai befektetők számára egyaránt. Elégedetten nyugtázhatom, hogy az utóbbi időben kiváló eredményeket értünk el a befektetések terén, és ezt jó érzés bemutatni. A köztársasági kormány segítségével és együttműködésével sikerült az autóipar két mamutvállalatát Újvidékre csábítani, ugyanis a Delphi és a Lear vállalatok világvinyonylatban a legjobbak közé tartoznak. A nagy konkurencia ellenére a két vállalat Újvidéket választotta. A Nemzetközi Energetikai és Befektetési Napok elnevezésű rendezvényen az újvidéki önkormányzat többek között kommunális projekteket mutat be, pl. a regionális szeméttároló rendszer kialakításának projektjét – mondta a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda vezetője.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója elmondta, a Nemzetközi Energetikai és Befektetési Napok elnevezésű rendezvény szervezésében részt vállalt a Közép-európai Fejlesztési Fórum (CEDEF), a tartományi energetikai titkárság és a Color Press Group. Az önkormányzat támogatja a rendezvényt, amelyen többek között részt vesznek a szerb kormány és az Európai Unió képviselői, Hollandia és az Egyesült Államok nagykövetségei, valamint számos energetikai szakember is.