2024. április 26., péntek

Összefogás a diákokért és az iskoláért

Adán jótékonysági bált tartanak az általános iskola fejlesztéséért

A diákok tanulási körülményeinek javítását és az adai Cseh Károly-iskola fejlesztését szolgáló jótékonysági bált az iskola szülői közösségének kezdeményezésére a Prometheus civil szervezet pártfogásával rendezik meg első alkalommal április 23-án 19 órai kezdettel Adán a Park Hotelben. A jegy 1800 dinárba kerül, amely magában foglalja a vacsorát és az italfogyasztást is, és már elővételben megvásárolható a hotel recepcióján. A bálon a Tornyosi Zsiványok zenekar muzsikál, valamint vendégként fellép a Baraparty együttes és Fehér Nóra, a Komáromi Magyar Lovas Színház művésze és a Kormorán együttes énekese. Az érdeklődők bővebb információt a Facebookon, az Ada Jótékonysági Bál oldalon kaphatnak.

Az adai iskola legrégebbi szárnyában még vizesblokk sincs (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai iskola legrégebbi szárnyában még vizesblokk sincs (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai Cseh Károly-iskola igazgatója, Maksó Éva elmondta: egy közösség ereje abban mutatkozik meg, mennyire tudnak egy közös cél érdekében tenni a saját életük jobbításáért. Erre az összefogásra jó példa a jótékonysági bál, amelyet a szülők kezdeményeztek, és amelynek a célja, hogy az iskola tanulói jobb körülmények között tanulhassanak.

– Az elmúlt időszakban felújították a Cseh Károly Általános Iskola kihelyezett tagozatainak épületeit Törökfaluban és Völgyparton. Megtörtént a nyílászárók cseréje, a vizesblokkok felújítása, a szigetelés, a padlózat cseréjre és a külső-belső falak meszelése. A taneszköz-ellátottság is megfelel a mai modern idők követelményeinek – magyarázta Maksó Éva. – Adán a baraparti iskolaépület tornaterme szintén fel lett újítva, az osztálytermek és a vizesblokkok állapota elfogadható. A nyílászárók cseréje pedig hamarosan megkezdődik. Az épületben tanuló diákoknak azonban elengedhetetlenül szükségük lenne egy számítógépes szaktanteremre, mert az informatikaórákra kénytelenek a központi iskolába begyalogolni. A központi iskolaépület van a legrosszabb állapotban. Az alsós tanulók az egykori zárda épületszárnyában nem rendelkeznek vizesblokkal, ami lehetetlen helyzetekkel jár. A tornaterem padlózata és a tetőszerkezet megsérült, beázik. A két újabb építésű épületszárny ablakait ki kell cserélni. Az említett épületszárnyak helyenként beáznak, mert a hullámpala elöregedett. Mostanában elmozdulás tapasztalható a központi épület ügyében is. Elbontottuk a megroggyant, az iskolaépülethez ragasztott vizesblokkot, amely már hosszú évek óta használhatatlan. Felújításra kerültek az újabb épületszárnyban lévő vizesblokkok. A németországi iskolák adománybútorzatával újítottuk a meglévő berendezést. Hamarosan megkezdődik a nyílászárók cseréje az utcai részen. Pályázati pénzből, adományokból igyekszünk újítani a taneszközeinket, amelyek sem számban, sem minőségben nem felelnek meg a mai kor technikai követelményeinek. Minden eddig elvégzett munka hatalmas előrelépés! Mindez azonban csepp a tengerben, és szükségét érezzük annak, hogy az adai iskolaépületekbe járó tanulók életminőségén javítsunk, erre biztatjuk támogatóinkat is, hogy a bálon való részvételükkel, adományukkal járuljanak hozzá a megmozdulás sikeréhez – közölte az iskolaigazgató.

A bálból származó összeg nagyságától függően infrastrukturális beruházást szeretnének végrehajtani. Ez lehetne a zárdai szárnyban a vizesblokk kiépítése vagy a tornatermi vizesblokk renoválása, esetleg a tornaterem padlójának felújítása vagy az udvar rendbetétele.