2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Álom maradt a feljutás

Amilyen jól kezdődött, olyan rosszul végződött a szerbiai férfi- és női válogatott számára a Kuala Lumpurban vasárnapig tartó 54. csapat-világbajnokság hatodik játéknapja: a délelőtti 3:0-s győzelmeket két 3:1-es vereség követte, ami azt is jelentette, hogy egyik nem képviselőinek sem sikerült kiharcolniuk az I. divízióba kerülést.

Pénteken a II. divízióban szereplő szerbiai válogatottak közül a nők voltak a gyorsabbak: játszmaveszteség nélkül nyertek Vietnam ellen, s azonnal el is kezdtek készülni az India elleni elődöntőre, ugyanis a találkozó győztese két év múlva már a legjobbak társaságában szerepelhet. Leszámítva, hogy Erdélyi Annamária 11:3-ra elveszítette az első szettet, a kezdés igazán impozáns volt, mivel a csókai játékos utána sorozatban három játszmát nyert úgy, hogy Das nevű ellenfele három szettben összesen hét pontot nyert. A remek sorozat Fehér Gabriellánál sem tört meg, aki játszmaveszteség nélkül győzte le Batrát, Andrea Todorović 3:1-es veresége után azonban a mérkőzés egy teljesen új, számunkra igen kellemetlen fordulatot vett. Előbb Erdélyi veszített Batra ellen, majd Fehér kapott ki Dastól, így az indiaiak a 3:2-es győzelmet, a döntőbe jutást és az I. divízióba kerülést is ünnepelhették.

Hasonlóan kezdtek a férfiak is pénteken, miután 3:0-ra győztek a spanyolok ellen, akiktől a csoportban 3:2-es vereséget szenvedtek. A csapat győzelmén kívül még az is jó hír volt, hogy Marko Jevtović és Pető Zsolt is a világranglistán náluknál előkelőbb helyen jegyzett játékost győztek le (Petőnek először sikerült nyernie Duran ellen), így a világranglistás pontjaikat is sikerült növelniük. A divízió döntőjébe jutásért Brazília volt az ellenfél, s a dél-amerikaiak ellen csak Aleksandar Karakaševićnek sikerült mérkőzést nyernie, neki is úgy, hogy az ötödik szettben Monteiro 9:7-re vezetett, és ekkor sikerült Karakaševićnek négy pontot nyernie zsinórban.

A nőknél a négy közé a várakozásoknak megfelelően csak ázsiai válogatottak (Kína, Tajvan, Észak-Korea, Japán) kerültek, s utóbbi már a fináléba is bejutott, miután az elődöntőben 3:0-re nyert Észak-Korea ellen. A férfiaknál az előző vb ezüstérmese, Németország csak a negyedik lett a csoportjában, így egy európai válogatott előtt megnyílt az út az elődöntőbe jutásra. Az Anglia–Franciaország negyeddöntő utolsó mérkőzése igazi drámát hozott, ugyanis 2:2-nél az ötödik szettben Paul Drinkhall 10:6-os vezetése után Emmanuel Lebesson öt pontot nyert zsinórban, de az angol játékos mérkőzéslabdát mentett, majd újabb két pontot nyert, s ezzel Anglia jutott be a négy közé, ahol Japán lesz az ellenfele. Az angolok legutóbb 1965-ben nyertek érmet világbajnokságon, akkor Ljubljanában harmadikak voltak. A másik ágon Kína és Dél-Korea találkozik a döntőbe jutásért.

Csapat-vb (Kuala Lumpur), I. divízió, férfiak, negyeddöntő: Kína–Svédország 3:0, Dél-Korea–Portugália 3:1, Japán–Hongkong 3:1, Franciaország–Anglia 2:3.

Nők, negyeddöntő: Kína–Hollandia 3:0, Tajvan–Hongkong 3:2, Észak-Korea–Szingapúr 3:2, Japán–Németország 3:0. Elődöntő: Japán–Észak-Korea 3:1. A 13–20. helyért: Magyarország–Lengyelország 3:1 (Póta–Bajor 3:1, Lovas–Grzybowska 0:3, Pergel–Kisunska 3:2, Póta–Grzybowska 3:0).

II. divízió, férfiak, a 25–32. helyért: Szerbia–Spanyolország 3:0 (Karakašević–Machado 3:2, Jevtović–Robles 3:1, Pető–Duran 3:2). A 25–28. helyért: Szerbia–Brazília 1:3 (Jevtović–Calderano 1:3, Karakašević–Monteiro 3:2, Pető–Matsumoto 1:3, Karakašević–Calderano 1:3).

Nők, a 25–32. helyért: Szerbia–Vietnam 3:0 (Erdélyi–N. Nguyen 3:0, Fehér–Mai 3:0, Todorović–V. L. Nguyen 3:0). A 25–28. helyért: Szerbia–India 2:3 (Erdélyi–Das 3:1, Fehér–Batra 3:0, Todorović–Kumaresan 1:3, Erdélyi–Batra 1:3, Fehér–Das 0:3).