2024. április 26., péntek

Gáz helyett biomassza

Az óbecsei Toplana Közvállalat nagy reményeket fűz az alternatív energia felhasználásához

Gáz helyett a jóval olcsóbb biomasszában látja a megoldást a jövőre nézve az óbecsei Toplana Közvállalat. Mivel jelenleg drága a távfűtés, mind a felhasználók, mind a távhőszolgáltató vezetői nagy reményeket fűznek ehhez az olcsóbb energiahordozóhoz.

A Toplanának 1106 fogyasztója van (Fotó: Fehér Rózsa)

A Toplanának 1106 fogyasztója van (Fotó: Fehér Rózsa)

Dejan Vuković igazgató a községi képviselő-testület ülésén beszélt erről nemrégiben, amikor a vállalat idei munkaterve szerepelt napirenden. Elmondása szerint a biomassza a község energetikai függetlenségének a záloga, új munkahelyek létesülhetnének, csökkenne a széndioxid-kibocsátás, valamint új energetikai és mezőgazdasági beruházások előtt nyílnának meg a kapuk.

A németországi GIZ és az Energetikai Minisztérium tanulmánya kimutatta, hogy a község több mint 40 ezer hektáros határa évente 44 ezer tonna biomasszát tudna biztosítani. Az óbecsei Toplana évente 6500 tonna biomasszát használna fel, tehát teljes szükségletét fedezni tudná ebből a forrásból. A községi költségvetés ezért is áldoz tízmillió dinárt egy biomasszával működő távhőszolgáltató megépítési projektjének a kidolgozására, amely a disztribúciós hálózat azon részeinek a felújítását is tartalmazza, ahol jelentős hőveszteség tapasztalható. A vállalat ehhez a projekthez kétmillió dinárral járul hozzá, további félmillió dinárba pedig a szóban forgó projekt részletes szabályozási terve kerül majd.

A számítások szerint egy nagyon is kifizetődő projektről van szó: a jelenleg előállított hőenergia mennyiségéhez 475 ezer euró értékű gázt használ fel a Toplana, ehhez a hőenergiához a biomassza viszont csak 250 ezer euróba kerülne. A 225 ezer eurónyi különbözet képezi az új üzem megépítésének az alapját. A beruházás kapcsán nem csak a Toplana vezetősége derűlátó, hanem az önkormányzat is sokat remél a projekttől: a veszteségek fedezése helyett bevételt és energetikai függetlenséget nyerne a község, a gazdák is jól járnának a biomassza értékesítésével, a községi kassza gyarapodna az adók révén, az energetikai szektorban új munkahelyek nyílnának és nem utolsósorban a fűtés is olcsóbb lenne.

Bár mindez egyelőre csupán egy ötlet, a szakértők szerint az elképzelést gyorsan meg lehetne valósítani. Idén elkészül a projekt, jövőre pedig már hozzá is látnának a kivitelezéshez. A beruházást 1,5 millió euróra becsülik, amire a pénzt kölcsönből vagy egy vegyes vállalkozás útján teremtenék elő.