2024. április 26., péntek

A város támogatja a fiatal feltalálókat

Gojko Panić és Darko Birač, a Đura Jakšić Általános Iskola tanulói bemutatták Újvidék polgármesterének saját találmányukat, a Finch robotot, amellyel első helyezést értek el nemrég egy amerikai robotikai versenyen.

A robotot a látássérülteknek készítették, hasonló a funkciója mint a vakvezető kutyának.

– Ez a robot a tájékozódást szolgáló hangokat bocsájt ki folyamatosan. Ha akadályba ütközik a hang, a robot megáll, és másfelé keres utat. Az útváltoztatásról értesíti a felhasználóját is. Több szenzorral is rendelkezik, amelyek érzékelik a hőmérsékletet és a fényviszonyokat is. A robot oktatásra is használható, mert válaszol azokra a kérdésekre, amelyeket megtanítottunk vele, folyamatosan bővíti adatbázisát. Jelenleg egy genfi innovációs versenyre készülünk, reméljük, sikerül újabb dobogós helyezést elérni – mondta Gojko és Darko.

A genfi versenyre sem ingyenes az út, a pénzt az újvidéki önkormányzat teremti elő a városi oktatási hivatal közreműködésével, de Miloš Vučević polgármester, a polgármester helyettesei és a városi oktatási tanács tagjai is jövedelmük egy részével támogatják a fiatal feltalálókat.

– Eljöttem, hogy csodálatomat fejezzem ki Gojko és Darko projektmunkájával kapcsolatban. Itt azonban nem csupán erről a projektről van szó. Ez egy bizonyítéka annak, hogy fantasztikus gyermekek járnak városunk iskoláiba. Az a legkevesebb, hogy anyagilag támogatjuk, hogy kijuttatjuk őket a svájci nemzetközi innovációs kiállításra. A támogatásban csatlakoztak egyes társadalmilag felelős vállalatok is, így a tanulók jobban összpontosíthatnak a munkájukra, nem kell mással foglalkozniuk, de végső soron csak nem is a végeredmény a legfontosabb. Büszke vagyok gyermekeinkre, velük együtt kell örülnünk sikereiknek, a legtehetségesebbeket pedig mindig támogatni fogjuk – mondta Vučević. Hozzátette: a fiatal feltalálók igazi nagysága abban rejlik, hogy a projektet olyan embereknek szánták, akiknek nagy segítségre van szükségük hétköznapjaikban.

Verica Letić, a Đura Jakšić Általános Iskola igazgatónője megköszönte az önkormányzatnak és a polgármesternek a segítséget, valamint azt, hogy felismerték a fiatal feltalálók munkájának a fontosságát. Az igazgatónő kifejtette, reméli, jó eredményt érnek el az iskola tanulói a svájci versenyen.

Jasmina Jerković informatika-tanárnő, Gojko és Darko mentora elmondta, hogy a két fiatal feltaláló nagy lelkesedéssel készül a versenyre, köszönetet mondott azoknak a mérnököknek, akik segítettek hozzájutni azokhoz az alkatrészekhez, amelyeket az országban különben nem szerezhettek volna be, de nélkülözhetetlenek a robot elkészítéséhez.