2024. április 26., péntek

Olcsóbb a távfűtés Temerinben

A községi képviselő-testület hétfő délutáni ülését nagy hirtelen hívták össze, napirendbővítést hárman javasoltak (az ellenzék soraiból), de a hatalmi koalíció egyiket sem fogadta el.

Fotó: Góbor Béla

Távfűtésű tömbházak Temerinben (Góbor Béla felvétele)

Így Robert Karan, a községi képviselő-testület elnöke mindössze öt pontból álló napirendet javasolt. Ezek: a korábbi helyi adminisztrációs illetékről szóló határozat módosítása, a helyi közösségekről szóló határozat módosítása és kiegészítése a választások kiírásával és a pénzügyi-könyvelési teendők végzésével kapcsolatosan, és a távfűtési és kéményseprői szolgáltatásra vonatkozó díjszabás módosítása, továbbá választások és kinevezések, valamint képviselői kérdések.

A távfűtési díjszabás módosításának előzményei vannak. A magas fűtési számlák miatt ugyanis tiltakozó aláírásgyűjtésbe fogtak a közművállalat részéről fűtött tömbházak lakói. Az elmúlt két hét alatt csaknem valamennyi érintett tömbház lakói tiltakoztak, mivel különösen magas fűtésszámlát kézbesítettek nekik 2016 januárjára.

Svetomir Stojanović, a közművállalat igazgatója közölte, hogy a távhőszolgáltatás felhasználói az új fűtési idényben tértek át a kétfázisos fizetési módra. Most a számla egyik részén fix összeg található, a másikon pedig a felszerelt kalorimétereken jegyzett hőmennyiség fogyasztásának a díja. A községi képviselő-testület októberi döntése értelmében a közművállalat javaslatára (próbaidőre) az állandó részt a lakások alapterülete után 6 hónapra a fűtési idényben négyzetméterre számítva 102,55 dinárban határozták meg, a változó részt pedig az alközpontokban mért hőérték után kilowattonként 6,78 dinárban.

A változó rész a földgáz, az áram és a víz árát tartalmazza, az állandó rész pedig a munkaerő, a javítások és más munkálatok költségeit. A szokásosnál enyhébb téli időjárás és az újabb árkalkuláció után a közművállalat javaslatára a képviselők tegnapelőtt csökkentették az állandó részt, most fél évre, adóval együtt 78,86 dinár négyzetméterenként, 25 százalékkal kevesebb, mint volt. A váltózó rész maradt a régi, de a kettő összeadásával az új kalkuláció szerint a lakások fűtése 10-20 százalékkal olcsóbb lett.

A temerini közművállalat összesen 32 ezer négyzetmétert fűt, ebből mintegy 13 ezer négyzetméter a lakás, a többi üzlethelyiség, iskola, óvoda, közintézmény.