2024. április 26., péntek

Leépítés az egészségügyben is

Az adai egészségházban 11 személlyel kellett csökkenteni a létszámot

A közszférában zajló leépítés érinti az adai egészségházat is, ahol február elejéig 100 főre kellett csökkenteni a dolgozók létszámát a törvény értelmében.

Az adai egészségház dolgozói már most túlterheltek (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai egészségház dolgozói már most túlterheltek (Csincsik Zsolt felvétele)

Dr. Balog András, az intézmény igazgatója elmondta, hogy 11 személytől kellett megválniuk, miután a 2015. december 8-ai hivatalos lapban megjelent rendelet szerint legfeljebb 100 dolgozója lehet az adai egészségháznak. Az elmúlt év végén 4-en vonultak nyugdíjba, 7-en pedig február 7-éig önként, pénzbeli juttatással távoztak, köztük 3 fogtechnikus, 2 adminisztratív dolgozó, illetve 1-1 sofőr és egészségügyi nővér. Az igazgató elmondta, hogy az egészségügyi minisztériumtól is érkezett egy rendelet. Ez előírta, hogy a távozók lehetőleg ne egészségügyi dolgozók legyenek, hanem az adminisztratív-kisegítő személyzet tagjai, valamint a fogászati szolgálatból azok, akik nem a betegbiztosítótól kapják a fizetésüket. Megjegyezte, hogy Adán három ilyen fogtechnikus volt, akiknek már 2012 óta az intézmény biztosítja a fizetésüket, amit ők többé-kevésbé meg is kerestek a protézisek készítésével. Továbbá hozzátette: az egészségügyben általános tendencia, hogy a dolgozók 10 százalékát tegyék ki a nem egészségügyi dolgozók, vagyis az adminisztrációs és a kisegítő személyzet tagjai. Ez a szám az adai egészségházban jóval magasabb volt, mégpedig 27 százalék. Dr. Balog András közölte, hogy február 1-jéig hosszas egyeztetés után sikerült megtalálni azt a hét embert, aki megegyezés alapján aláírta a munkaviszony megszüntetéséről szóló szerződést pénzbeli juttatás ellenében. Kiemelte, hogy a távozók többsége sok szolgálati évvel rendelkezik a közszférában, így a legmagasabb összeget kapták, amely 8000 euró dinárértéke. A távozók esetében a legalacsonyabb juttatás is több mint 500 000 dinár. Az egykori dolgozóknak legkésőbb március elején meg kell kapniuk a nekik járó pénzt.

– A racionalizáció mindenképpen hatással van a dolgozók és az egészségház munkájára. A megmaradt dolgozóknak kell egymás között megosztaniuk a távozók munkáját, aminek következtében új munkaköri besorolást kellett kidolgozni. Természetesen az itt maradottaknak a jövőben több lesz a munkájuk. Szerencsére az egészségügyi dolgozók közül nagyon kevesen távoztak. A középkáderből mentek el ketten, az egyik a racionalizáció által, a másik nyugdíjba vonult. A 2013-as káderterv értelmében még mindig több középkáderunk (egészségügyi nővérünk, technikusunk) van, mint amit a normatíva megenged. Az új munkaszervezéssel még el tudjuk látni a ránk háruló feladatokat, bár ez már a végső létszám, amivel még tudunk működni. Sajnos ez nem hagy lehetőséget a különböző kimaradásokra, így az évi szabadságokat is nagyon észszerűen kell beosztani. Minden egyes szűkebb szervezési egységből szinte csak egyesével tudnak a dolgozók elmenni szabadságra, hogy az itt maradottak közben el tudják látni a feladatukat. Ez betegszabadságok esetén még nagyobb gondot okoz, bár lehetőségünk van a hosszú betegszabadságon vagy szülési szabadságon lévő dolgozók helyettesítésére, amihez nem kell minisztériumi engedély – közölte az igazgató. Hozzátette, hogy pillanatnyilag a fogtechnikusok hiánya okoz gondot, mivel a fogorvosi szolgáltatás keretében a 65 év feletti biztosítottaknak jár a részleges és a teljes akrilátprotézis. A fogtechnikusok hiányában ezt Adán nem tudják biztosítani, de az igazgató az érintettek türelmét kérte, és elmondta, hogy mindent megtesznek a köztársasági betegbiztosítási alappal és minisztériummal, hogy orvosolják a problémát. Dr. Balog András szomorúan konstatálta, hogy a közszférában zajló leépítés ezzel még nem ért véget, hiszen ez a létszámcsökkentés csak a 2015-ös évre vonatkozott, 2018-ig pedig újabb leépítések várhatók az egészségügyben.

– Azt, hogy mit tartalmaznak a reformok, velünk sem közlik. 2013 óta folyamatosan ígérgetik, hogy kapunk új kádertervet, de erre eddig nem került sor. A jelenlegi a minimális létszám, amellyel még normális keretek között a betegbiztosítási törvényben előirányzott jogokat szavatolni tudjuk a lakosainknak. Ha további leépítésekre kerül sor, akkor félő, hogy a dolgozók is annyira túlterheltek lesznek, hogy ezt képtelenek lesznek teljesíteni. Nem beszélve arról a furcsa jelenségről, hogy számbelileg Ada lakossága fogy, de a szolgáltatások száma egyáltalán nem csökken, sőt növekszik, mert a lakosság korosodásával szaporodnak az egészségügyi szükségletei, és nagyobb ellátást igényel. A fiatalok és a középkorúak elvándorlása miatt fokozottan tapasztalható az idősek magárahagyatottsága is. Közülük akinek eddig magas volt a vérnyomása, és rosszul aludt, most még rosszabb lesz az állapota, miután az egyetlen támasza külföldre távozott. Ezek az emberek az egészségügyi és a mentőszolgálatnál keresnek segítséget. Már most maximálisan le vagyunk terhelve. Már többször előfordult, hogy 12 óra alatt 14 alkalommal hívtak bennünket házhoz, amellett még, hogy elláttuk azokat is, akik személyesen bejöttek az egészségügyi intézménybe – közölte az igazgató.