2024. április 26., péntek

Gyengül az euró

A dollár mostanra ledolgozta év eleji gyengülését

Hétfőn tovább erősödött a dollár, így egy hét alatt 1,3 százalékkal süllyedt az euró-dollár jegyzés, és ismét 1,09 alatti árfolyamot jegyeztek. Ezzel az amerikai deviza most ugyanott áll, ahol 2015 végén, pedig néhány hete még 1,13 felett is járt az árfolyam.

Rövid távon a hétfőn megjelent, a várttól elmaradó európai inflációs adat, hosszabb távon pedig a két nagy jegybank, a Fed és az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája erősíti a dollárt. Miközben ugyanis Európában továbbra sincs infláció, a tengerentúlon egyre több jel mutat arra, hogy beindulhat az árak emelkedése. A legutóbb múlt pénteken jelent meg az amerikai személyes fogyasztások januári árindexe, amely meglepetésre a várt 1,2 százalék helyett 1,7 százalékos növekedést tartalmazott. Emellett szintén a múlt héten jelent meg a vártnál jobb amerikai GDP-adat is, hiszen az amerikai gazdaság egy százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, pedig csak 0,4 százalékos értékre számítottak az elemzők.

Az egyre jobb amerikai adatok hatására lassan ismét kezdenek kamatemelésre spekulálni a befektetők a Fedre vonatkozóan, ami az EKB várható további lazításával együtt erősíti a dollárt. A CME Group adatai szerint ma már arra számít a befektetők nagyobb része, hogy az év végéig legalább egyszer kamatot emel majd az amerikai jegybank. Tavaly decemberben már három-négy szigorítás volt a tervek között, majd az év elején ezek teljesen kiárazódtak, és csak 2017 végére várták a következő lépést. A jelek szerint kicsit túlszaladtak a befektetők, most kezd visszalendülni az inga a kamatemelés felé.

A jó makroadatok mellett ebben közrejátszik az is, hogy február elején az olajár zuhanásával párhuzamosan elsősorban pánikvételeket láthattunk az amerikai kötvények piacán, s ezek lefelé nyomták a hozamokat. Most kicsit megnyugodtak a befektetők, így ismét akadálytalanul eshetnek az állampapírok.

Az elemzők egy része szerint egyébként az utóbbi hetek arra utalnak, hogy már tényleg eljöhet a dollár ideje. A Bank of America-Merrill Lynch például épp most vizsgálta felül előrejelzését, amerikai bank szakértői szerint az év végére paritásig eshet az euró-dollár. A kötvénypiacon is az amerikai hozamok további emelkedésére számítanak, az év végi becslés 2 százalékos tízéves hozamról szól.