2024. április 26., péntek

A Magyar Mozgalom részt vesz a választásokon

A szervezet közgyűlésén született döntés értelmében minden szinten megmérettetik magukat
Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Szombaton délelőtt a szabadkai Népkör adott otthont a Magyar Mozgalom II. Közgyűlésének. Az ülés legfontosabb napirendi pontja az volt, hogy a civil szervezet induljon-e a soron következő választásokon.

A rendezvény a sajtó számára is nyilvános volt, a felszólalók egyhangúlag amellett törtek lándzsát, hogy az MM mérettesse meg magát a választásokon, mert csak így tudja megvalósítani célját, a vajdasági magyar közélet javítását.

Józsa László, az MM Ideiglenes Ügyvivő Testületének tagja elmondta, nem az a kérdés, hogy induljon-e a mozgalom a választásokon, hanem az, hogy megteheti-e, hogy nem indul.

Korhecz Tamás, a mozgalom társelnöke arról beszélt, hogy az Identitás Kisebbségkutató Műhely által készített közvélemény-kutatás eredményei egyértelműen arról árulkodnak, hogy a vajdasági magyar közösségen belül megingott a bizalom a VMSZ irányában és a szavazótestület jelentős része alternatívát szeretne, ezt pedig szerinte a MM tudja nyújtani, amit a felmérés eredményei is alátámasztottak. Abból ugyanis kiderült, hogy a VMSZ-t a magyarság egyharmada támogatja, a Magyar Mozgalomra pedig mintegy 25 százalék szavazna, ugyanakkor a VMSZ-szavazók egynegyede nyilatkozott úgy, hogy ha a MM indulna a választásokon, akkor rájuk szavaznának.

Zsoldos Ferenc, az Ideiglenes Ügyvivő Testület tagja arról beszélt, hogy szemmel láthatóan eltört valami a Délvidéken, ahol jelenleg egy értékháború zajlik. Szerinte az itteni magyarság két szervezési modell között őrlődik a egy felülről irányított és egy egyenrangú, szabad emberekből építkező struktúra között.

A közgyűlésen megjelent mintegy 260 tag végül két tartózkodás mellett szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy a mozgalom indul a soron következő választásokon, lehetőleg minden szinten.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Joó-Horti Lívia társelnök arról számolt be, hogy a tagok elmondták véleményüket, dilemmáikat és ötleteiket, majd megszületett a konszenzus arról, hogy a civil szervezet indul a választásokon és az ezzel kapcsolatos előkészületek megtételére felhatalmazzák a nyáron megválasztott Ideiglenes Ügyvivő Testületet

Kókai Péter társelnök szerint elégedetlenség tapasztalható a vajdasági magyar közéletben, ugyanakkor érezhető a tenni akarás is, amellyel a helyzeten változtatna a közösség és ebből a két erőből született meg a mostani döntés.

Kiemelte, egyelőre általános döntés született a közgyűlés részéről a választásokon való részvételről, az egyes szinteket, így az önkormányzati, tartományi és köztársasági választási kereteket még nem pontosította a szervezet.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele