2024. április 26., péntek

Bečej iznad proseka

Nevladina organizacija za borbu protiv korupcije “Transparensi Srbija” je prošle godine izvršila temeljito istraživanje - zanimalo ju je koliko gradovi i opštine u Srbiji funkcionišu transparentno. Istraživači su fokusirali svoju pažnju na 87 stavki. Konačne ocene, odnosno indeksi, teoretski su mogli da budu u rasponu od 0 do 100, pri čemu je najniži indeks bio 11, a najviši 74. Najlošiji rezultat su postigle Bela Crkva i Smederevska Palanka, a najbolji Paraćin.

Iskustva govore da se lokalne samouprave pridržavaju pravila transparentnosti, a ukoliko se njihovo kršenje sankcioniše ukoliko se neka opština trudi da funkcioniše još transparentnije nego što to zakoni nalažu. To važi samo za izuzetke. Organizacija je istraživala prvenstveno informativne sadržaje sajtova, mogućnost dostupnosti informacija i transparentnost u vezi rada skupštine opštine, budžeta, javnih rasprava i javnih preduzeća. Izuzimajući retke izuzetke, na sajtovima se može naći jako malo podataka o budžetu, o odlukama skupštine opštine, o izboru direktora javnih preduzeća i javnih ustanova, a ne postoje ni ažurirane informacije u slučajevima kada to zakon nalaže lokalnoj samoupravi. Materijali za sednice skupštine opštine su pre sednica bili dostupne u manje od 20 slučajeva, a dnevni red saopštava samo četvrtina lokalnih samouprava. Donešenje odluke na svom sajtu su saopštile dve trećine opština, a na sajtu više od 30 opština se nije mogao naći budžet. O njegovom izvršenju je samo 10 posto opština dalo ažurirane podatke. Trećina opština nije svoje podatke ažurirala tokom šest meseci, a o platama lokalnih političara podatke je dala samo manje od polovine opština.

Transparensi Srbija” je rangirala ukupno 145 gradova i opština, 23 gradske opštine je samo ocenila, ali nije rangirala, jer imaju drugačije nadležnosti. Prosečna vrednost indeksa je bila 40 što je prilično nizak broj. Indeks veći od 50 su postigle samo 32 lokalne samouprave, a indeks od najmanje 60 je dobilo samo osam lokalnih samouprava, među kojima je Bačka Topola (62), Pančevo (61), Senta (60) i Srbobran (60). Prosečna ocena opštine Bečej je 57. Da vidimo kakve je rezultate ova opština postigla po kategorijama: skupština opštine – od maksimalnih 15 bodova dobila je 12 (15/12), budžet -16/12, jedinstvo lokalne vlasti i građana 15/9, podaci - 5/2, javne nabavke 4/4, informator 6/6, javna preduzeća i javne ustanove 18/5, javne rasprave i javni konkursi 8/2 i osnovni indikatori 26/16.

Prema rezultatima lokalnih samouprava “Transparensi Srbija” je formulisala predloge za poboljšanje situacije, a u bliskoj budućnosti ove predloge će predstaviti i na okruglim stolovima.

Građani koje interesuju detaljni rezultati, mogu da ih pogledaju na sajtu http://transparentnost.org.rs pod naslovom Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2015.