2024. április 26., péntek

Még meddig ígérgetik az egészséges ivóvizet?

A VSZL nagybecskereki városi bizottságának tegnapi, rendkívüli sajtótájékoztatóján Vladimir Milošev, a városi képviselő-testület képviselője felelőtlenséggel vádolta meg az önkormányzati hatalmat, amiért nem tartotta be a víztisztító berendezés kiépítésére tett ígéretét.

Az építőhelyen semmi sem történt (Kecskés István felvétele)

Az építőhelyen semmi sem történt (Kecskés István felvétele)

A haladók által vezetett helyi önkormányzatnak az olasz beruházóval 2015. február 8-án kötött szerződése értelmében ugyanis a nagybecskereki városi vízvezetékben tavaly október 12-étől már egészséges víznek kellett volna csordogálnia, ez azonban az ígért határidőben nem valósult meg. Október 21-én megtörtént a leendő víztisztító alapkövének a letétele, és akkor egy újabb határidőt jelöltek meg: azt ígérték, hogy 2015 végéig megkezdi működését a víztisztító berendezés. Aztán, mivel addig sem történt semmi, a helyi hatalom mandátumának a végét jelölték ki (2016 áprilisát?). A legújabb dátum pedig 2016. július 11-e. A liga képviselője feltette a kérdést, hogy meddig ígérgetik az egészséges ivóvizet a nagybecskerekieknek.

Továbbra is üres a Városi Vízműveknek a víztisztító megépítésére odaítélt telke a Szentmihályi úton. Több mint három hónap elteltével csak annyi változott, hogy a földre került az építkezés adatait tartalmazó tábla.

A ligások arra is emlékeztetnek, hogy a haladók egyik kimagasló vezetője azt ígérte, hogyha 2015 végéig nem készül el a víztisztító, akkor valakinek ezért felelnie kell. Nos, azóta sem vonták felelősségre sem a polgármestert, sem a Városi Vízművek igazgatóját, aki a szerződést aláírta.

Az ellenzéki párt képviselője emlékeztet, hogy a korábbi önkormányzat vezetősége 2012-ben szerződést írt alá egy német társasággal a vízgyár építéséről, de a 26 millió eurós beruházást a hatalomváltás után leállították. Ehelyett az új hatalmi többség úgy döntött, hogy szerződést ír alá az olasz Zilio csoportosulással. A beruházó vállalta, hogy nyolc hónapon belül egészséges (arzénmentes) csapvizet biztosít a városi vízvezetékbe. Ha akkor nem bontják fel a szerződést, a nagybecskerekiek már két éve egészséges csapvizet innának.