2024. április 26., péntek

„Kétirányú utca”

Kelebián ismertette pályázatait a Prosperitati Alapítvány

A Szabadka melletti Kelebián ismertette a Prosperitati Alapítvány az első pályázati kör feltételeit és lehetőségeit. A lakossági fórumon részt vett dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Pásztor István, a VMSZ elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője is.

Dr. Menyhárt Attila vezető konzul örömmel beszélt arról, hogy vannak emberek, akik még nem akarnak elmenni innen, hanem itt szeretnének boldogulni, ő ezt tapasztalta a lakossági fórumokon, amiken részt vett.

Sokan Nyugat-Európába vágynak, de ott sem kolbászból van a kerítés. Nagyon sokan élnek úgy Londonban, hogy nyolcan-tízen laknak egy házban, közös fürdőszobát használnak. Kétezer eurót keresnek, s abból ezer elmegy a lakásra és a rezsire. Itt meg saját házukban élnek, s a saját földjüket művelik. A magyar kormány most lehetőséget nyújt arra, hogy itthon megtalálják a számításukat. Az az erős, és annak van hatalma, akinek gazdasági hatalma van. Magyarország megerősödött, s ezért engedheti meg magának, hogy csaknem 160 millió eurót a vajdasági magyarság megsegítésére fordítson. Arra kérem Önöket, hogy éljenek a lehetőséggel. Aki nem nyer, ne adja fel, további pályázatok következnek, s egyszer sikerülni fog – mondta dr. Menyhárt Attila.

Pásztor István: Nem előny, sőt eleinte hátrány a pályázó számára, ha a VMSZ aktív, ismert tagja (Molnár Edvárd felvétele)

Pásztor István: Nem előny, sőt eleinte hátrány a pályázó számára, ha a VMSZ aktív, ismert tagja (Molnár Edvárd felvétele)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta, három hét alatt tízezer emberrel találkoztak, s ez arról tanúskodik, hogy az, amiről beszélnek, találkozik a vajdasági magyar ember elképzelésével, várakozásával. A tegnapi volt az 59. lakossági fórum a sorban.

Van a vajdasági magyar közösségnek egy vékony rétege, amelynek tagjai gyászhuszárként elsiratják ezt a közösséget. Ezzel jó lenne felhagyni, mert bármennyit is szenvedtünk, még mindig sokan vagyunk, s ebben a közösségben megmaradt az életerő. Aki gyászhuszár akar lenni, az menjen máshová. Az elmúlt években számtalan alkalommal azzal buzdítottuk egymást, hogy itthon kell boldogulni, de vajmi keveset tudtunk mellé rakni. Most segítséget is lehet nyújtani. Egy olyan lehetőség birtokába jutottunk, ami nem az ablakon pottyant be.

Pásztor István hangsúlyozta, a szerb politika részéről nincs egyetlen egy akadály sem, ami ez elé a program elé gördülhetne, hiszen ebből a szerb kormánynak is haszna származik. Senkinek sem kell attól tartania, hogy baja származik abból, ha részesül a támogatásból.

Ha nincs a VMSZ, ebből a pénzből nem lett volna egy vas se. Ezt a pénzt nem elherdálni, hanem felhasználni kell. Jönnek az újabb és újabb pályázatok. Nekünk kell elkezdeni fejlesztéseket generálni. Ez egy kétirányú utca kell, hogy legyen. Minden ötlettel, amely felmerül az Önök részéről, nyitott kapukat döngetnek – mondta Pásztor.

Pásztor azt is hangsúlyozta, függetlenül attól, hogy ez a VMSZ programja, s hogy ezzel a pénzzel elsősorban neki kell elszámolnia, az, hogy valaki a VMSZ tagja vagy sem, nem befolyásolja a döntéshozatalt. – Aki mást mond, az hazudik, mondta Pásztor.

Az elejében azok, akik kifutott VMSZ-esek, képviselők a helyi közösségekben, biztos, hogy hátrányba fognak kerülni – tette hozzá a VMSZ elnöke.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője ezúttal is részletesen ismertette a pályázatok feltételeit.

Vannak általánosan érvényes feltételek. Az egyik ilyen, hogy olyan természetes személyek, kisvállalkozók és földműves gazdaságok tudnak pályázni, akik rendelkeznek magyar és szerb állampolgársággal, és itt élnek a Vajdaságban. Egy pályázati körben egy pályázattal lehet pályázni, hogy minél több kedvezményezettje legyen a kiírásnak. Vajdasági városokon kívül eső területeken lehet házat vásárolni, lényeg, hogy gazdálkodásra alkalmas legyen. Előnyt jelent az is, ha nem rendelkeznek a fiatalok tulajdonnal, résztulajdonnal. Vállalniuk kell, hogy beköltöznek, és hét éven keresztül ott élnek. Nincs önrész, legfeljebb 1,2 millió dinárt tudunk adni, a ház pedig legfeljebb 2 millió dinárba kerülhet – mondta a házvásárlás kapcsán Juhász Bálint.

Hozzátette, sok esetben nem kell kivenni az eredeti dokumentumokat, ahol kell, ott meg van jelölve a kiírásban, mindezt azért, hogy ne legyen költséges a pályázás.

Pályázatonként külön feltételek lesznek, ezekkel az interneten részletesen meg lehet ismerkedni.

Jelenleg a mezőgazdasági gépek vásárlására a legnagyobb az igény – új és régi gép is vásárolható, illetve kapcsolható eszközre is lehet pályázni, ebből kizárólag új vásárolható, s csakis hivatalos forgalmazótól szerezhető be minden esetben.