2024. április 26., péntek

Fairtás a parkban

A Szerb Pravoszláv Egyház kérésére kivágtak egy akácerdőt a Fruška Gora Nemzeti Park területén. Több mint 10 hektáron irtották ki a fákat a zmajevaci kilátó alatt húzódó lankákon, Rednek (Vrdnik) felé most egészen másmilyen a kilátás, mint régen.

A zmajevaci kilátó a környék lakóinak az egyik kedvenc kirándulóhelye. Ezen után a redneki vár romjai felé már nem lesz olyan szép a kilátás (Dávid Csilla felvétele)

A zmajevaci kilátó a környék lakóinak az egyik kedvenc kirándulóhelye. Ezen után a redneki vár romjai felé már nem lesz olyan szép a kilátás (Dávid Csilla felvétele)

A redneki pravoszláv kolostor levelet intézett a nemzeti parkhoz, közölték, hogy szükségük van a 10 hektárnyi akácerdőre. Mit volt mit tenni, az egyháznak a vagyon-visszaszármaztatás folyamatában visszaadták a parcellát, ezért kénytelenek voltak eleget tenni kérésüknek – jelenti az N1 televízió. A kivágott fa a Szerb Pravoszláv Egyház tulajdonát képezi. Az egyházból nem kívánták kommentálni az erdőirtást, a nemzeti parkban viszont azt mondták, az erdő már öreg volt, ezért ideje volt kivágni.

Milan Radojčić, a Fruška Gora Nemzeti Park felügyelő hivatalának a vezetője elmondta, ha az egyház szeretne fákat vágni a tulajdonában lévő parcellán, megfelelő kérvényt kell benyújtania, amely tartalmazza a fa mennyiségére vonatkozó adatokat, és a nemzeti park ezután eldönti, engedélyezi-e az adott területen a favágást.

– Abban az esetben, ha a kérelem nem vág egybe a nemzeti park terveivel, nem teszünk eleget sem az egyház kérelmének, sem másénak. Nem engedélyezünk olyasmit, ami ütközik a nemzeti park stratégiájával – mondta Radojčić.

Ha az elhangzottak logikáját követik, akkor a környék többi akácosa is könnyen teherautókra kerülhet, mert nagyjából hasonló korú erdőkről van szó.

A nemzeti park tervei alapján a kiirtott erdő helyére tölgyerdőt ültetnek, de majd csak évtizedek múlva lesz újra erdő a zmajevaci lankán. Egy helyszínre érkezett erdész azt mondta, ha egyáltalán újra beültetik a hegyoldalt tölggyel, akkor is erdőt majd csak a következő generációk láthatnak ezen a helyen.