2024. április 26., péntek

Megcáfolta magát az ENSZ

Az ENSZ elismerte csütörtökön, hogy „problémák” merültek fel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által ostromolt Dajr ez-Zaur lakóinak szánt segélycsomag légi úton megkísérelt eljuttatása közben, s a ledobott huszonegy raklapból egy sem ért célba.

Noha tegnap az MNO is beszámolt arról, hogy az MTI közölte az ENSZ-kommünikére hivatkozva, sikeresen juttatott el segélyszállítmányt Dajr ez-Zaur szíriai városba, ma kiderült, hogy ez egyáltalán nem volt igaz.

Jan Egeland, az akciót koordináló munkacsoport vezetője újságíróknak elmondta, hogy néhány ejtőernyő nem a megfelelő helyre esett, miközben olyanok is voltak, amelyek nem nyíltak ki, így az élelemnek nyoma veszett.

A humanitárius logisztika legjobb szakemberei dolgoznak a hibák kijavításán és azon, hogy a segítség eljusson az Iszlám Állam által bekerített kétszázezer civilnek – hangsúlyozta Egeland.

A WFP az AFP francia hírügynökséggel csütörtökön közölte, hogy a huszonegy raklapból tízet nem találtak meg, négy másik tönkrement, míg a maradék hét megközelíthetetlen helyeken landolt.

A Damaszkusztól 450 kilométerre lévő Dajr ez-Zaurt az Iszlám Állam fegyveresei támadják, és a település egy részét már el is foglalták.

Az ENSZ ugyanakkor arról is beszámolt csütörtökön, hogy az utóbbi két hétben Szíria hat régiójába 180 teherautónyi segélyt juttattak el száztízezer rászorulónak.