2024. április 26., péntek

Mezőgazdaság-fejlesztés

Az önkormányzat kétszer akkora támogatást nyújt az idén a mezőgazdaságnak, mint tavaly

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták a Falusi mezőgazdasági fejlesztések programját, amely 10 millió dinárt irányoz elő a mezőgazdaság támogatására.

Az idén 10 millió dinárral támogatja az újvidéki önkormányzat a mezőgazdasági fejlesztéseket, külön súlyt helyezve az organikus termesztésre (Ótos András felvétele)

Az idén 10 millió dinárral támogatja az újvidéki önkormányzat a mezőgazdasági fejlesztéseket, külön súlyt helyezve az organikus termesztésre (Ótos András felvétele)

Az említett összegből 3.550.000 dinárt hitel alapú támogatásokra szánnak, és ebből finanszírozzák a kamatok résztámogatását is. Az összeg hátramaradt részét, 6.650.000 dinárt a falusi fejlesztésekre szánják. Az elkövetkező időszakban elfogadják a mezőgazdasági földterületek elrendezésére és használatára vonatkozó évi programot is. Goran Sečuljski, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, a helyi önkormányzatok jogosultak önállóan dönteni a hitel alapú támogatásokról, mert ezt írja elő a törvény. – A 12 vagy 18 hónapos, rövid lejáratú hitelek esetében a kamatok tíz százalékát finanszírozzuk. Azok, akik igénylik a támogatást, azoknak a bankoknak az egyikénél adhatják át a projektet vagy a munkatervet, amelyekkel az önkormányzat szerződést kötött. A 6.650.000 dinár felét a szakmai képzésekre költjük, a jelentkezőknek előadásokat tartunk, hogyan kell például sikeresen kijutni a mezőgazdasági vásárokra, rendezvényekre és tanulmányi utakra – mondta Sečuljski. A városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja kifejtette, az összeg másik felét, kb. hárommillió dinárt az ültetvények biztosítására költik – írja a Dnevnik napilap. Ezeket az összegeket azok használhatják, akik 2013 óta részt vesznek az ellenőrzött mezőgazdasági termelésben. Az újvidéki önkormányzat területén 55,8 hektáron folyik organikus termelés, ezt az ágazatot 1.500.000 dinárral támogatja a város. Az önkormányzat eddig támogatta az ültetvények és a magok beszerzését is, az idei évben pedig az organikus termeléshez szükséges felszerelés beszerzésében nyújt segítséget. Ezt a támogatást azok használhatják, akik 2011-ben kezdtek el organikus termeléssel foglalkozni. Sečuljski elmondta, további egymillió dinárral támogatják a földrajzi névvel fémjelzett organikus termékek gyártóit. Két ilyen nemzetközileg elismert branddel rendelkezik Újvidék: az egyik a futaki savanyú és friss káposzta, a másik pedig a Fruška gora-i hársméz.