2024. április 26., péntek

Aszad parlamenti választásokat írt ki

Parlamenti választásokat írt ki áprilisra Bassár el-Aszad szír államfő. 
A damaszkuszi elnöki hivatal által hétfőn nyilvánosságra hozott, a Reuters brit hírügynökség által idézett közlemény szerint a voksolást április 13-án tartják majd. 
Szíriában legutóbb 2012-ben rendeztek parlamenti választásokat, s elvileg 4 évente kerül sor rájuk. Azonban kérdéses, hogy a jelenlegi polgárháborús állapotok közepette mennyire lesz hiteles a voksolás eredménye.Az előző, 2012-ben megtartott, s fél évszázad óta az első "többpárti" parlamenti választásokat az ellenzék "bohózatnak" minősítette, és a voksolás bojkottjára szólította fel a polgárokat. A szavazáson hét párt indított jelölteket, és 12 ezer választási központban több mint 14 millióan adhatták le voksaikat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) december 18-án elfogadott határozata hat hónapon belül átmeneti kormány megalakítását, tizennyolc hónapon belül pedig választások megtartását irányozta elő Szíriában.
A parlamenti választások kiírását bejelentő közlemény alig néhány órával azt követően jelent meg, hogy Washington és Moszkva bejelentette: a polgárháború sújtotta Szíriában február 27-én hatályba lép a tűzszünet. Nem vállalta a fegyvernyugvás betartását az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Front.
A 2011. márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusban hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.