2024. április 26., péntek

A szír ellenzék tűzszünetet hirdet, ha…

Aszad készen áll a tűzszünet elfogadására – Washington és Moszkva is megállapodásra jutott

Az amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy orosz kollégájával ideiglenesen megállapodtak a szíriai tűzszünet feltételeiről, de a konfliktust illetően továbbra is vannak megoldatlan ügyek.

John Kerry a jordániai fővárosban, Ammánban tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a fegyvernyugvás már a következő napokban életbe léphet. A tárcavezető elmondta, hogy remélhetőleg Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök rövidesen beszél egymással, és véglegesíti az ideiglenes megállapodás alapelveit.

Az orosz külügyminisztérium is megerősítette vasárnap kiadott közleményében, hogy Kerry és Szergej Lavrov a nap folyamán telefonon egyeztetett a szíriai tűzszünet feltételeiről. Az orosz tárca tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás nem vonatkozna azokra a műveletekre, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsa által „terroristának” tartott szervezetek ellen irányulnak.

Kerry a jordániai külügyminiszterrel, Nászer Dzsaudéval közösen tartott sajtótájékoztatón nem volt hajlandó részleteket elárulni az ideiglenes megállapodásról, mivel – mint mondta – arról előbb minden féllel konzultálni kell. Oroszországnak Iránnal és a szíriai kormánnyal, az Egyesült Államoknak pedig az ellenzékkel és a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) tagjaival kell egyeztetnie.

Ezt megeleőzően a szíriai ellenzéki csoportok két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg, azzal a feltétellel, hogy Oroszország leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma, és országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz – közölte szombaton a Reuters hírügynökség a genfi béketárgyalásokhoz közel álló forrásra hivatkozva.

A tűzszünet később meghosszabbítható lenne, és – az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetével nem számolva – minden ellenzéki csoportosulás támogatását élvezné. A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Nuszra Frontot, de ez még az amerikai–orosz egyeztetések tárgyát képezi – írta a Reuters. Az an-Nuszra Fronttal azért kell körültekintően bánni, nehogy polgárháborús káosz alakuljon ki Idlíb tartományban, ahol ez a szervezet más lázadócsoportokkal együtt harcol a hadsereg ellen.

Az an-Nuszra Frontot az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorszervezetnek tartja. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy héttel ezelőtt azt mondta, hogy a fegyvernyugvás nem terjed ki sem az Iszlám Államra, sem az an-Nuszra Frontra.

Damaszkusz kész elfogadni egy tűzszünetet, ha a „terroristák” azt nem használják ki, és a felkelőket támogató országok addig felfüggesztik támogatásukat – közölte Bassár el-Aszad szíriai elnök szombaton. Megjegyezte, Damaszkusz kész a katonai tevékenységek felfüggesztésére, ugyanakkor egy tűzszünet további kérdéseket vet föl, például azt, hogy a „terroristák” nem használják-e ki állásaik megerősítésére a fegyvernyugvást. Hangsúlyozta, hogy az egyezménynek garantálnia kell azt is, hogy más országok, különösképpen Törökország, nem fognak további „terroristákat” és fegyvereket szállítani, illetve bármilyen jellegű logisztikai támogatást nyújtani a felkelőknek.