2024. április 26., péntek
HELYSZíNI TUDÓSíTÁS

Nem tudni mi lesz az itt rekedtekkel

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága most tárgyal arról, hogy mi legyen azokkal, akik az ország területén tartózkodnak régi regisztrációs papírokkal

Nem csak a migránsok beléptetését szigorították meg mától, hanem a šidi táborba való belépést meg az ott tartózkodást is.

Mindenki, aki belép a táborba, azt fémdetektorral megvizsgálják, ugyanis az utóbbi napokban több incidens is történt, és az is nyílt titok, hogy mostanában Šiden a legkelendőbb áru a kés. Ezen kívül, mától mindenkinek regisztrálnia kell, aki belép a táborba. Eddig a migránsok szabadon jöhettek, mehettek -- ez egy nyílt tábor --, most sem akadályozzák őket mozgásukban, de nyilvántartásba veszik mindannyiukat.

Itt šiden mintegy 50-60 olyan migráns van, akinek még régi regisztrációs papírja van. Ők nem mehetnek tovább Európába. Sava Rakić, a šidi befogadóközpont igazgatója elmondta, hogy rajtuk kívül még 350-en vannak ugyanilyen papírokkal a principovaci táborban. Nem mellékes, hogy az az ötven fő is ilyen iratokkal rendelkezik, akik a szabadkai tranzitállomáson vannak. Az igazgató elmondta, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága most tárgyal az itt rekedtek sorsáról, egyelőre még nem tudni, hogy visszaviszik-e őket Macedóniába vagy sem.