2024. április 26., péntek

Vajdaságiak a Néptáncantológián

Az óbecsei Szelence néptáncegyüttest Martin-plakettel jutalmazták

A topolyai Cirkalom és az óbecsei Szelence táncegyüttes is meghívást kapott a budapesti Operettszínházban a hétvégén megtartott Néptáncantológia 2015 elnevezésű rendezvényre.

A magyar főváros kulturális életének rangos eseménye az évenként megrendezésre kerülő néptáncgála, a mindössze egyetlen alkalommal látható, impozáns színházi bemutató, mely az elmúlt év legkiemelkedőbb produkcióit, legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit vonultatja fel.

A színpompás műsorban mintegy 500 néptáncos és népzenész lépett színpadra és elevenítette meg a Kárpát-medence folklórját. A szombaton délelőtt telt ház előtt sorra kerülő reprezentatív gálaműsorban a topolyaiak a Fundák Kristóf – Fundák Kaszali Lili koreográfuspár Hajdúsági szélmalom című, az óbecseiek pedig Furik Rita és Richtarcsik Mihály A kútnál című koreográfiáját adták elő. A 14 tánccsoport mellett a közönség vastapssal jutalmazta a Szászcsávási zenekart is, akik a szombat esti Néptáncosok bálján húzták a talpalávalót.

A Néptáncantológia műsora keretében köszöntötték a 85 éves Novák Ferenc neves koreográfust, és kiosztották a rendezvény szervezője, a Martin György Néptáncszövetség díját. A Martin-plakettet folyamatosan kimagasló munkájáért, az elért eredményért ezúttal a Szelence táncegyüttes művészeti vezetői, Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna vehették át Diószegi Lászlótól, a szövetség elnökétől.

Martin-plakettben azok a néptánccsoportok részesülnek, amelyek az országos minősítőversenyen három alkalommal kiérdemlik a kiválóan minősült címet, az óbecsei táncosok másodszor részesültek e rangos elismerésben.