2024. április 26., péntek

Folyókká válnak az utcák

Szabadka egyes területein a néhány napja tartó esőzés miatt már megjelent a pincékben a víz – Egyes utcák járhatatlanokká válnak – A kültelepüléseken, termőföldeken egyelőre nincs gond

Az elmúlt napok kitartó esőzései már gondot okoznak egyes városrészekben Szabadkán, pedig a csapadékos időszak csak ez után érkezik, mondják a szakemberek. Nemcsak a felszíni vizek, hanem a belvíz is megjelenik ilyenkor Szabadka legalacsonyabban fekvő részein, mégpedig a Vasutastelepülésen, Makkhetes környékén. A Vasutastelepülésen a pincéket önti el a belvíz, Makkhetesen pedig az utcák folyókká válnak.

VASUTASTELEPÜLÉS ÉS MAKKHETES PINCÉI VÍZ ALATT

Vasutastelepülésen és Makkhetesen vannak olyan részek, ahol egy-egy nagyobb eső után azonnal megjelenik a pincékben a talajvíz. Nem csoda, hiszen Szabadkán ez a legalacsonyabban fekvő városrész, és sajnos az utcák több mint felében egyáltalán semmilyen csatornarendszer nincs.

Mindenkinek legalább egy, de sokszor több emésztőgödre is van az udvarában, az utcákon viszont a legtöbb helyen egyáltalán nincs kiépített vízelvezető árok.

Petar Doroslovački, Vasutastelepülés helyi közösség tanácsának elnöke lapunknak azt mondta, a legveszélyeztetettebbek azok az utcák, amelyekig kiépítették a hetes kollektort. Ez az 51. Hadosztály, az Olimpiai, a Nevesini, a Boris Krajger utcák, és a Libalegelőnél lévő házak. Ezeknek a pincéiben már most bokáig ér a víz, a polgárok pedig vigasztalhatatlanok. Mint azt Doroslovački hozzáteszi, tudva lévő, hogy ezen a környéken még az elkövetkező pár évben biztosan nem várható városi szennyvízelvezető kiépítése.

A belvíz szintje egyébként is magas ezen a környéken, és nagyon sok udvarban több emésztőgödör is található már, amelyek az évtizedek során mind megteltek. Tény, hogy több helyen a csatornákat sem tartják karban, nem tisztítják az emberek, és ez is megnehezíti a felszíni vizek elvezetését – magyarázta Doroslovački.

Makkhetesen is hasonló a helyzet. Mirsad Nalić, a helyi közösség elnöke a minap arról nyilatkozott, hogy a város vezetősége mintha nem venne tudomást a Makkhetesen jelen lévő problémákról. Ezen a településen az utcák hetven százalékában nincs aszfalt, szennyvízcsatorna pedig egyáltalán nincs a város ezen részén. Nagyobb esőzésekkor az utcák folyókká változnak, a szülők gumicsizmában kísérik gyermekeiket az iskolába, de vannak olyan utcák, ahol ki sem tudnak jönni az udvarokból a polgárok.

Ilyen az Ifjúság utca és környéke is, ahol ugyan homokos a talaj, nagyobb esőzések idején mégis egybefüggő víz lepi el az utcát, ahonnan gyalogosan egyáltalán nem lehet kijutni. A polgárok arra kérik az önkormányzatot, legalább kőzúzalékkal fedje le a legkritikusabb utcákat, hiszen nagyobb mennyiségű csapadékra majd csak tavasszal kell számítani, a gondok pedig már most megkezdődtek.

HAJDÚJÁRÁSON ÉS PALICSON NINCS GOND

Palicson a hét elején leesett bőséges mennyiségű csapadék nem okozott komolyabb problémákat, de egyébként a település egyes részein rendszeresen visszatérő problémáról van szó.

Dobó Márta, a helyi közösség közgyűlésének elnöke elmondta, a palicsi belvizek szintjét jelentős mértékben befolyásolja, hogy a tó vizét milyen szinten tartják, de ez sem egyértelmű helyzet, hiszen más vízszint felel meg a természetvédőknek és más a horgászoknak vagy a földműveseknek.

A településen van néhány gócpont, ahol gyakran felgyülemlik a víz, ezek a Dubrovniki utca egy része, valamint a Chemos gyár és a Vér-tó közötti részen lévő néhány utca.

Mivel azonban itt homokos talajról van szó, amennyiben nem esik le nagyon rövid idő alatt nagyon sok eső, akkor a homok ezt viszonylag gyorsan beszívja – mondta el Dobó Márta.

Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke lapunknak azt mondta, mintegy tíz évvel ezelőtt a faluban kiépítették, kiásták a vízelvezető csatornákat, és ezeket a polgárok jórészt rendben tartják. Így sem a felszíni vizek, sem a belvíz sem okoz gondot egyelőre a faluban.

A FELSZÍNI VIZEKET ÖSSZE KELLENE GYŰJTENI

Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja kiemelte, a város 10 és 20 millió dinárt fordít a kültelepüléseken a meglévő kanálisok tisztítására és újak kiépítésére. A város területén a felszíni vizek elvezetése és a csatornák kiépítése is a Vízművek feladata.

Az elmúlt három évben a Szabadka környéki kanálisrendszerek, amelyek az esővizet vezetik el, rendbe lettek rakva. Annak ellenére, hogy sok volt a csapadék, nem okoz gondot a belvíz sem, ami nem jelenti azt, hogy nem is fog. Nagyban meghatározza ezt majd a folyók vízállása is. Az idei évi programban is irányoztunk elő a karbantartásra pénzt és a sürgős beavatkozásokra is különítettünk el összeget. Szabadkán aránylag szerencsés helyzetben vagyunk, több mint 100 méter tengerszint feletti magasságban, így elfolynak a felszíni vizek. De hozzátenném, hogy mindenféle ellenőrzés nélkül. A város a jövőben arra szeretne figyelmet fordítani, hogy megszűnhessen az a gond, miszerint tavasszal nem tudunk mit kezdeni a belvízzel, két hónappal később pedig azért fohászkodunk, hogy essen két csepp csapadék. Ezen a téren kell megoldást találnunk, hogy az ilyenkor felszaporodott vizet tároljuk, ne folyjanak el ellenőrzés nélkül – mondta Osztrogonác Simon.