2024. április 29., hétfő

Csónakmotor ajándékba

Magyarkanizsai támogatással gazdagodott a zentai Tisza Mentőcsapat

Szerdán a magyarkanizsai strandon adták át azt az 50 lóerős Honda típusú csónakmotort, amelyet a magyarkanizsai önkormányzat vásárolt a zentai Tisza Mentőcsapatnak. Az adományozó így kívánja támogatni a búvárosztag jövőbeli munkáját, amely ma már a Tisza országhatártól Titelig terjedő szakaszát öleli fel.

Jó szolgálatot tesz az ajándék (Puskás Károly felvétele)

Jó szolgálatot tesz az ajándék (Puskás Károly felvétele)

A mentőcsapat amellett, hogy minden alkalommal részt vett a folyó magyarkanizsai részén vízbe fúltak megkeresésében, tavalyelőtt elvégezte a város alatti Tisza-szakasz part menti sávjának megtisztítását. Elmondásuk szerint a folyónak a zentai hídtól a Tiszavirág sétányig terjedő szakaszán találták a legtöbb szilárd hulladékot: motorkerékpár és bicikli is bőven akad a mederben. Kimustrált katonai mentőcsónakjukat a múlt évben egy speciális műanyag csónakra váltották, amely ha színültig van vízzel, akkor is biztonságosan szállítható benne hat személy. Ezzel a vízi járművel és a most kapott motorral a Tisza egész szakaszát felügyelni tudják az országban.

– Önkormányzatunk egy nemzetközi pályázati támogatásból vásárolta a csónakmotort, amelynek értéke több mint 800 000 dinár. Árvízzel egyelőre nem kell számolnunk, de a tavasz szeszélye ezen bármikor változtathat. Ellenben egy hónap múlva itt a tavasz, majd az ezt követő nyári rendezvények sorozata, amelyek jelentős része a Tiszához kötődik. Az ezek lebonyolításához szükséges óvintézkedéseket és a biztonságot csak a mentőszolgálat tudja szavatolni – nyilatkozta Fejsztámer Róbert, a magyarkanizsai önkormányzat gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője.

– Ezúton szeretném megköszönni a magyarkanizsai önkormányzat nagylelkű ajándékát. Ez a motor a csapatnak, valamint a Tiszán élő, közlekedő embereknek óriási szolgálatot fog nyújtani a közeljövőben. Most már gyorsan végigjárhatjuk a folyót, szemmel tudjuk tartani a partokat és az ott tartózkodó személyeket, történjen ez a nyári kánikulában vagy áradások idején – mondta Baranyi Nándor, a mentőcsapat vezetője.