2024. március 28., csütörtök

Önzetlen segítségnyújtás

Bácsfeketehegyen megalakult a Kosztolányi Dezső Céltársulás helyi szervezete

Bácsfeketehegy és a pécsi Kosztolányi Dezső Céltársulás között már korábban elkezdődött egy sikeres együttműködés. A céltársulás november során, egy pécsi jótékonysági koncert bevételéből, a bácsfeketehegyi elsős magyar diákokat támogatta.

A pécsi Kosztolányi Dezső céltársulás vezetői és bácsfeketehegyi vendéglátóik (Lakatos János felvétele)

A pécsi Kosztolányi Dezső céltársulás vezetői és bácsfeketehegyi vendéglátóik (Lakatos János felvétele)

Két hónappal ezelőtt pedig a református diákcsereprogram keretén belül itteni diákok vettek részt egy többnapos pécsi kiránduláson. A héten a céltársulás vezetősége Vajdaságba látogatott, többek között azért, hogy Bácsfeketehegyen megalapítsák helyi szervezetüket. Barkóci Csaba, a Kosztolányi Dezső Céltársulás elnöke elmondta lapunknak, hogy számukra nagyon fontos a volt Jugoszlávia területén élő magyarság támogatása.

– Fő célunk a magyarság szülőföldön való boldogulásának a segítése. Ennek érdekében a mai Horvátország és Szerbia területén sok ifjúsági közösséggel és egyesülettel működünk együtt. Mostani utunk célja, hogy ezeket a kapcsolatokat meg tudjuk erősíteni, illetve tovább építsük. Emellett Bácsfeketehegyen megalakult a Kosztolányi céltársulás helyi szervezete, amelynek egy központi szerep jut majd a mi Délvidéki munkásságunkban. Külön szeretném megdicsérni Sárközi Istvánt, aki nagyon sokat segített az össz délvidéki munkánkban és az elmúlt hónapokban zajló kapcsolat építésben – mondta el Barkóci, majd arról is szólt, hogy bácsfeketehegyi szervezet feladata lesz itteni munkájuk koordinálása. Emellett felkutatják azokat a lehetőségeket, amelyekben a pécsi szervezet támogatni tudja az itteni magyarságot.

A céltársulás képviselői utuk során jártak Szabadkán, ahol az 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat parancsnokával, Szabó Hunorral találkoztak. Vele arról tárgyaltak, hogy a szabadkai cserkészeket hogyan tudják eljuttatni valamely nemzeti ünnepünkön Pécsre, számolt be az elnök. Törökbecsén Báló Tiborral, a Jókai Mór Művelődési Egyesület elnökével tárgyaltak a meglévő kapcsolatuk továbbépítéséről.

Nagy Balázs, a Kosztolányi Dezső Céltársulás főtitkára szervezetük főbb akcióiról számolt be lapunknak. 2012-ben az összes horvátországi magyar óvodában megajándékozták a gyerekeket, valamint arra hívták fel a szülők figyelmét, hogy miért érdemes magyar iskolába íratni a gyermeket. A református diákcsereprogram keretében horvátországi és szerbiai református gyerekeket fogadott a Pécsi Református Gimnázium. Ennek keretében a gyerekek az ottani oktatásban is részt vettek, valamint pécsi családoknál voltak elszállásolva, mondta el Nagy. Ezt az akciót az idei évben is szeretnék folytatni, nemzeti ünnepeinkkor szeretnének délvidéki gyerekeket Pécsre vinni.

Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke és a céltársulás vendéglátója megköszönte a pécsi fiatalok kiemelt érdeklődését a Vajdaság iránt.

– Örülök, hogy elsőként Bácsfeketehegyet keresték meg. Több közös programunk valósult meg a segítségükkel, és előttünk áll egy újabb kirándulás, amelyet ők kínáltak fel – mondta el Sárközi, majd arról is szólt, hogy a közös pályázási lehetőségek kihasználása érdekében együttműködési megállapodást írtak alá.

A pécsi céltársulás itteni szervezete a Bácsfeketehegy – Kosztolányi Céltársulás nevet kapta, az elnöke Fekete Andor lett, alelnöke Faragó Papp Boglárka, a pénzügyi referense pedig Kasza Nikoletta.