2024. április 26., péntek

Szigorítják a migránsok ellenőrzését a balkáni útvonalon

A macedón határon regisztrált bevándorlókat ellenőrzötten szállítják az osztrák határra

További szigorításokat vezetnek be csütörtöktől a migránsok ellenőrzésére a nyugat balkáni útvonalon fekvő országok; a menekülteket közös erőkkel a macedón–görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat – ebben állapodtak meg Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban.

Bevándorlók az osztrák határon (Fotó: MTI)

Bevándorlók az osztrák határon (Fotó: MTI)

Vlado Dominić, a horvát rendőrség vezetője a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a szóban forgó országok szakembereket küldenek a görög–macedón határra, hogy segítsék macedón kollégáikat a személyazonosság megállapításában és a regisztráció elvégzésében, majd minden ország ellenőrzötten, saját területén szállítja tovább a migránsokat egyik pontról a másikra. A macedóniai Gyevgyelijából a szerbiai Preševóba, majd tovább Šidre, ahonnan Horvátország területén vonattal a szlovéniai Dobovára, majd onnan a szlovén hatóságok az osztrák határ melletti Šentiljbe szállítják a Közel-Keletről érkező bevándorlókat.

„A cél az, hogy a menekülteket minél zökkenőmentesebben juttassuk el Görögországból Ausztriába, és elkerüljük a visszatoloncolásokat” – mondta Dominić.

A rendőrségi vezetők közös nyilatkozatot is aláírtak, amelyet eljuttatnak országaik belügyminisztereinek és kormányfőinek, továbbá az uniós országok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is.

Dominić kiemelte: a szigorításokról értesítik Albániát és Bulgáriát, hogy fel tudjanak készülni a migrációs útvonal esetleges megváltozására. A zágrábi tanácskozáson abban is megegyeztek, hogy rendőri segítséget küldenek Macedóniába a zöldhatárok védelmére.

Újságírói kérdésre, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek, Dominić azt válaszolta: a török és a görög gyűjtőközpontokban maradnak. „Csak a háborús területekről érkező menekülteket engedjük tovább” – húzta alá.