2024. április 26., péntek

Késnek a villanyszámlák

A befizetés határideje február 29-e

A januári villanyszámlák kézbesítése késik, mert ettől a hónaptól kezdve a végösszeg egy új tétellel, a havi tévéelőfizetési díjjal is bővül. A Szerbiai Villanygazdaság bővített űrlapok nyomtatására kényszerült, amelyen a 13. tétel helyén a havi 150 dináros díj szerepel.

A tévéelőfizetést ezúttal villanyóránként számolják el, és a számítások szerint minden hónapban mintegy 450 millió dinárral több folyik majd be a két közszolgálati médiaház számlájára. Azon fogyasztók számára, akik nem fizetik be a 150 dinárral megnövelt összeget, a tartozást a jövőben ki nem fizetett áramfogyasztásként könyvelik el. A villanygazdaságnak az SZRT és a VRT az átutalt összeg 3 százalékát fizeti vissza kezelési költség címén.

A januári villanyszámlák kézbesítésének késése miatt a fogyasztók nem károsulnak, mert ebben a hónapban is érvényben marad az 5 százalékos kedvezmény azoknak, akik idejében befizetik a számlát. Csupán annyi a változás, hogy a befizetés határideje február 29-e.

Zoran Popović, az SZRT igazgatóbizottságának elnöke szerint a tévé-előfizetésből eredő pénz csupán arra lesz elegendő, hogy a médiaházak túléljenek.

– A szóban forgó összeg inkább érzéstelenítő, mint orvosság, mert az előfizetésből kevesebb pénz kerül majd a médiaházak számlájára, mint amennyit kaptak eddig a költségvetésből. Legfeljebb a túléléshez lesz elegendő, és azt is szigorú észszerűsítés és takarékosság mellett – mondta Zoran Popović.