2024. április 26., péntek
UKRAJNA

Megszűnt az ukrán kormánykoalíció parlamenti többsége

Elvesztette parlamenti többségét a 2014 végén alakult kormánykoalíció Ukrajnában, miután csütörtökön még egy párt, az Önsegély (Szamopomics) is bejelentette távozását, egy nappal Julija Timosenko volt kormányfő frakciójának kilépése után.

Képviselőcsoportjának rendkívüli ülésén hozott döntését az Önsegély azzal indokolta, hogy nem hajlandó tovább szövetségben maradni olyan politikai erőkkel, amelyek "oligarchikus puccsot" hajtottak végre a parlamentben. Oleh Berezjuk frakcióvezető kijelentette, hogy új hatalmi szövetség alakult az államfő mögötti frakció egy részéből, a kormányfő pártjából és a kijevi Majdan-tüntetések nyomán két éve hivatalából eltávolított exelnök, Viktor Janukovics korábbi hívei által alapított Ellenzéki Blokkból. Ezek az erők akadályozták meg a Jacenyuk-kormány menesztését, amivel Berezjuk szerint csapást mértek az ország állami rendszerére és végleg szétbomlasztották a kormánykoalíciót a törvényhozásban.

Timosenko Haza (Batykivscsina) képviselőcsoportjának és az Önsegély frakciójának kiválása után már csak az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja és az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette Népi Front maradt a koalícióban, képviselőik száma összesen nem éri el a 450 fős törvényhozás minimális többségét, azaz a 226 főt. Elsőként Oleh Ljasko Radikális Pártjának frakciója lépett ki az eredetileg ötpárti - kétharmados többséggel rendelkező, 302 tagú - kormánykoalícióból még tavaly szeptemberben. Ljasko csütörtökön a parlament ülésén közölte, hogy hajlandóak újra csatlakozni a kormánykoalícióhoz, de csak új koalíciós megállapodás megkötése és egy új kormány hivatalba lépése után.

Jurij Lucenko, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője kijelentette, hogy a kormánykoalíció jogilag még létezik. Kifejtette, ahhoz hogy megszűnjön,  a házelnöknek a parlament ülésén ismertetnie kell a frakciók hivatalos bejelentését kilépésükről, és azt, hogy a képviselők visszavonták aláírásukat a koalíciós megállapodásról. Megjegyezte, hogy még Ljasko frakciójából sem vonta vissza senki aláírását.

- Csak együtt érezni tudok velük. Tudni kell viselni a politikai felelősséget - jelentette ki cinikusan Arszenyij Jacenyuk a kormányülésen reagálva az Önsegély frakciójának kilépésére. Visszatérve a keddi parlamenti határozatra, amelyben a képviselők többsége elutasította beszámolóját a kormány munkájáról, Jacenyuk közölte: "nem csak mint miniszterelnök, de mint ember is megbocsátok". Felszólította az államfőt és minden demokratikus erőt, hogy "lapozzanak", felejtsék el a korábbi sérelmeket, békéljenek meg és haladjanak tovább a reformok útján.

- Nem engedhetjük meg az ország összeomlását, ezért kezet nyújtok Porosenko elnöknek és frakciójának - mondta. Kiszivárgott hírek szerint Porosenko pártjának egyes képviselői azzal vádolták meg őt, hogy becsapta őket. A frakció szerda késő estébe nyúló tanácskozásán Porosenko állítólag kijelentette: arra számított, hogy Jacenyuk magától benyújtja lemondását, miután  erre felszólította őt.

Kedden a parlamentben nem kapta meg a szükséges támogatószavazatot a Jacenyuk-kormány elleni bizalmatlansági indítvány, a kormány munkáját viszont a parlament egy másik határozatban elégtelennek minősítette. Az alkotmány szerint bizalmi szavazást már csak a következő, szeptemberben kezdődő ülésszakban lehet újra beterjeszteni a jelenlegi kormánnyal szemben. Ha másképp nem oldódik meg a kormányválság, azaz Jacenyuk nem mond le, kormánya pedig kisebbségben nem tudja a parlamenten keresztülvinni törvényjavaslatait, az államfőnek aligha marad más lehetősége, mint előre hozott törvényhozási választásokat kiírni, amit viszont - korábbi nyilatkozata alapján - szeretne elkerülni az ország jelenlegi helyzetében.