2024. április 26., péntek

Önkormányzati támogatás a sportegyesületeknek

Négyszázezer dinárral növekedett a Topolya községi sportszervezetek társtámogatása

A tavalyi évtől kezdve a sportegyesületek társtámogatására szánt önkormányzati keret immár nem a teljes költségvetési keret 1,4 százaléka, hanem azt 2 százalékra emelték a Topolya községi költségvetésben.

A sportszervezetek működési költségeire fordítandó társtámogatás címén az idei évi költségvetési keretben 11 750 000 dinárt irányoztak elő, 350 000 dinárral többet, mint a 2015-ös költségvetési évben. Ezen felül 1 800 000 dinárt különítettek el rendezvényszervezésre a sport területén, 50 000 dinárral e tekintetben is nőtt a keret a tavalyi évihez képest. Mint megtudtuk: az idei pályázat keretében hét új sportszervezet is sikerrel pályázott, 42 egyesület rendezvényszervezésre nyert társtámogatást, 27 egyesület működési költségeit fedezheti önkormányzati támogatásból. A keret elosztása teljesen transzparensen, pontozás alapján zajlott, a hét folyamán megkezdődnek a kifizetések, fogalmazott Zsemberi János, az önkormányzat sportügyekkel megbízott tanácsosa az összejövetelen, amelyen az önkormányzat részéről a szerződéseket kézjegyével ellátó Kislinder Gábor, Topolya polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

– Az idei évben a támogatás hasonlóképpen alakult, mint a múlt évben. A sporttanácsosi funkciót a tavalyi évben fogadtam el, akkor emeltünk egy nagyot, ami a sporttámogatást illeti. Az előző években nálunk ez egy eléggé alacsony összeg volt, költségvetésnek mintegy 1,3-1,4 százalékát tette ki. A tavalyi évben azt felemeltük 2 százalékra. Az idén ugyanezt folytattuk, ismét két százalékra tettük, tehát az összeg ugyanaz volt már, mint tavaly, talán egy picivel több – nyilatkozta Zsemberi, aki arra is kitért: az önkormányzat a község sportolóinak a kötelező, félévente vagy évente szükségszerű egészségügyi vizsgálatának díját is állja, amely szerepvállalás más községekben nem gyakorlat.