2024. április 26., péntek
AUSZTRIA

Ausztria legfeljebb 3200 migránst enged be naponta

A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál maximum 80 menedékkérelmet lehet majd benyújtani - jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán. Az intézkedés péntektől lép életbe.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szemléli a rendőrség és a katonaság határvédelmi gyakorlatát (Fotó: Beta/AP)

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szemléli a rendőrség és a katonaság határvédelmi gyakorlatát (Fotó: Beta/AP)

Johanna Mikl-Leitner tájékoztatása szerint ez a kettős kvóta pénteken lép hatályba és további intézkedésig lesz érvényben. A bejelentés szerint amennyiben ezeket a meghatározott számokat átlépik, az osztrák hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérők beengedését. A minisztérium közlése szerint a benyújtott menedékkérelmek esetében meghatározott nyolcvanas felső korlát csak a határ menti ügyintézésre vonatkozik, az ország többi részén több kérelem is beadható.

A tárcavezető szerint nem kizárható, hogy a határ szlovén oldalán feltorlódnak majd a migránsok. A miniszter kijelentette: a napi maximum meghatározása csupán az egyik lépés, amelyet további intézkedések fognak követni. Mikl-Leitner elmondta, hogy az európai országok közül a többi között Ausztriára is jelentős nyomás nehezedett a migrációs válság miatt, és az ország mostanra elért terhelhetősége határához.

- Ha annyi menedékkérelmet nyújtanak be Ausztriába, mint tavaly, akkor az ország nem fog tudni megbírkózni a kialakult helyzettel - jelentette ki.

- Amíg nincs európai megoldás, addig a józanész a saját határaink biztosítását követeli meg - hangsúlyozta a miniszter és kiemelte: meg kell őrizni Ausztria biztonságát, a közrendet és az életszínvonalat.

A szerdán ismertetett felső belépési kvóták jelentős korlátozást jelentenek, eddig ugyanis naponta több mint kétszáz menekültkérelmet nyújtottak be a határon. A Frontex uniós határellenőrzési ügynökség jelentése szerint február 9. és 15. között átlagosan 3200 ember utazott be az országba, nagyrészük tovább is ment Németországba. A szakértők szerint azért éppen 3200 embert engednek majd átutazni Ausztrián, mert ennyi menekültet tud Németország még "problémamentesen" befogadni.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

A belügyminisztérium szerdai közlése szerint idén eddig összesen 11 ezer kérelem érkezett az osztrák hatóságokhoz, és további nyolcezer ember várhatóan családegyesítés során érkezik majd az országba. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter korábbi becslése szerint idén várhatóan 30 ezer ember érkezik családegyesítéssel Ausztriába, a belügyminisztérium azonban valamennyivel kevesebb emberrel számol.