2024. április 26., péntek
NÉMETORSZÁG

Brémában betiltottak egy iszlamista egyesületet

Betiltottak egy radikális iszlamista egyesületet az észak-németországi Bréma tartományi jogú városban

Azonnali hatállyal betiltotta a Brémai Iszlám Támogatóegyesületet az észak-németországi Bréma tartományi jogú város belügyminisztere kedden. A rendőrség emellett nagy erőkkel tartott házkutatásokat tucatnyi brémai lakásban, az egyesületi helyiségeiben, illetve Delmenhorst városában egy autószerelő műhelyben. A razziában több mint 200 rendőr vett részt, a hatóságok számítógépeket, merevlemezeket, mobiltelefonokat, dokumentumokat és kisebb pénzösszegeket foglaltak le.

A Brémai Iszlám Támogatóegyesület helyiségeit lezárta a rendőrség (Fotó: Beta)

A Brémai Iszlám Támogatóegyesület helyiségeit lezárta a rendőrség (Fotó: Beta)

A most bezáratott Brémai Iszlám Támogatóegyesület a 2014 decemberében betiltott szalafista Kultúra és Család Egyesület egyik utódszervezete - magyarázta Ulrich Mäurer belügyminiszter. Hozzátette: a szervezetet azzal gyanúsítják, hogy harcosokat toboroz Szíriába, a terroristák soraiba, de senkit nem vettek őrizetbe. Elsősorban nem fegyverek után kutattak, hanem információkat gyűjtöttek, hogy jobban megérthessék az iszlamista közösség belső működését. Különösen a merevlemezek tartalmától remélnek sok információt. Ulrich Mäurer belügyminiszter "hatalmas adatmennyiségről" beszélt.

A most bezáratott Brémai Iszlám Támogatóegyesület a 2014 decemberében betiltott szalafista Kultúra és Család Egyesület (KuF) egyik utódszervezete - mondta a tartományi belügyi tárca vezetője. Hozzátette: a szervezet a gyanú szerint harcosokat toboroz Szíriába, a terroristáknak.

- Ez a szervezet a radikalizálódást és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet támogatta. Ez valóban azt jelenti, hogy a közvetlen szomszédságunkban lakó emberek készek arra, hogy egyik napról a másikra terroristákká váljanak. Így cinikusan hangzik, ha megkérdezem: mi szavatolja, hogy csak Szíriában terveznek támadásokat? Muszáj feltételeznünk, hogy ez Németországban is megtörténhet - vélekedett a brémai belügyminiszter.

A Brémai Iszlám Támogatóegyesületet 2009-ben alapították, majd a KuF-hoz köthető iszlamisták fokozatosan beépültek, és tavaly nyáron átvették a szervezet irányítását  - derült ki a nyomozási eredményekből. Mäurer közölte, hogy a KuF-tagok negyede csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez; merényleteket követtek el, és Szíriában harci cselekményekben is részt vettek, illetve hatan közülük ott is haltak meg. Brémában 360-ra becsülik a szalafisták számát, míg tavaly nyári adatok szerint egész Németországban nagyjából 7500-an lehetnek.