2024. április 26., péntek

Szélsőjobboldali megemlékezés az 1945-ös kitörésre

A Becsület napja elnevezéssel azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek szombaton a budai Várban, akik Budapest 1945-ös ostroma során február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt várból.

(MTI)

(MTI)

A megemlékezést a Magyar Nemzeti Arcvonal, a Pax Hungarica Mozgalom és a Hungária Skins szervezte.

A felszólalók, Retkes Tamás író, történész, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom, valamint a szlovák Slovenská Pospolitost’ (Szlovák Testvériség) képviselői a kitörésben részt vett német és magyar katonák hősiességét éltették.

A rendezvény több száz résztvevőjének többsége valamilyen második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, illetve korabeli katonadalok szóltak a hangszórókból.

A kifeszített transzparensek között a Fehér Magyar Egység molinóján a „Szabad nemzeti és szociális Magyarországot” felirat szerepelt, illetve egy másik transzparensen a „Blood C18 Honour Hungary” felirat. Többen a Magyar Nemzeti Arcvonal lobogóit, illetve nyilaskeresztes zászlókra emlékeztető lobogókat emeltek a magasba.

A megemlékezést antifasiszta ellentüntetők egy mintegy 100 fős csoportjának ellendemonstrációja kísérte. Ők dobolással, dudálással, a többi között a „nácik, haza” és a „mocskos nácik” rigmus skandálásával zavarták a beszédeket.

A két felet vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta egymástól.