2024. április 25., csütörtök

Egyetlen vonattal Gyevgyelijától Ausztriáig

A jövő héten tárgyalnak a migránsok balkáni útvonalán elhelyezkedő országok rendőrfőnökei az egységes regisztrációról és a migránsok szállításának megkönnyítéséről

Šiden szombaton délelőtt 25 autóbusz torlódott fel. A mintegy 1600-1800 migránst szállító autóbuszok még hajnalban megérkeztek Preševóból, de csak dél környékén érkezett meg az első horvát szerelvény, amely hozzávetőlegesen 10 autóbuszra való migránst szállított el a horvátországi Slavonski Brodba, a menekültközpontba. 

Illusztráció (Ótos András felvétele)

Illusztráció (Ótos András felvétele)

Délután öt óra tájban újabb szerelvény indult Horvátországba, ugyanis a Šidhez közeli Adaševci pihenőhelyre folyamatosan érkeznek az autóbuszok tele migránsokkal. Feltűnő, hogy ezúttal nagyon sok kisgyermekes család utazott, nem csak kiskorú gyermekeket, de néhány hónapos csecsemőket is cipeltek magukkal a fiatal szülők.
Szerbia tavaly szeptember 15-ét követően, amikor Magyarország lezárta déli határát, megkezdte a migránsok szállítását Horvátország irányába. Előbb közúton folyt átléptetésük az Európai Unióba, majd a berkasovói kishatáron engedték őket át, mindenféle ellenőrzés nélkül, október végén pedig megkezdődött a vasúti és közúti szállításuk Šidre, Európa szerbiai kapujába. Preševóból a nagy migránsáradat idején két vonat is érkezett Šidre, autóbuszból pedig volt hogy 70 is várakozott az Adaševci motel előtt, hogy utasai tovább utazzanak Horvátországba.
A horvát hatóságok célja is az volt, hogy minél előbb elszállítsák a hozzájuk Szerbiából érkezőket. Megállapodott a szerb és a horvát rendőrség, hogy szerb területre horvát vonatokat küldenek és azokkal szállítják őket az Unió területére. Kezdetben a horvátok négyóránként indítottak egy-egy szerelvényt. Amikor csökkent a migráns nyomás, akkor már csak igény szerint érkeztek vonatok Šidre. Szerbiába Preševónál lépett be a legtöbbjük, és 8-10 órás út után érkezett meg Šidre.
Eddig tehát minden országhatáron át kellett szállniuk egy másik vonatra vagy buszra, hogy folytathassák útjukat, s minden országhatáron regisztrálniuk kellett. Már néhány hónapja megfogalmazódott az igény, hogy ne regisztrálja minden ország egyenként az átutazókat, hanem legyen egy európai regisztráció, amit minden ország elismer, most ehhez párosult az az ötlet is, hogy ne szállítsák le a migránsokat minden országhatáron, hanem indítsanak egy vonatot Gyevgyelijából és azon utazhassanak megszakítás nélkül egészen Ausztriáig. Ezt Nebojša Stefanović, belügyminiszter jelentette be pénteken Šiden. Mint mondta erről a jövő héten egyeztetnek a balkáni útvonalon elhelyezkedő országok rendőrfőnökei. Ugyancsak a migránsválság lesz a témája annak a nemzetközi megbeszélésnek, amelyről Sebastian Kurtz, osztrák külügyminiszter beszélt, s mint mondta, február 24-én a balkáni útvonalon elhelyezkedő országok külügyminiszterei és belügyminiszterei ülnek majd asztalhoz, hogy megbeszéljék a migránsválság okozta gondokat.