2024. április 26., péntek
PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY

Nagy az érdeklődés Kúlán is

Szerdán a kúlai Népkör MMK nagytermében tartottak lakossági fórumot, amelynek témája a magyarországi gazdasági támogatásra kiírt pályázati lehetőségek ismertetése volt.

A jelenlevők megtudhatták a fórum vendégeitől, hogy ki mire és hogyan kaphat támogatást. Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Bús Ottó, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke és a Prosperitati Alapítvány Igazgató Bizottságának tagja, Földi Márta tájékoztatták a kúlai és környékbeli érdekelteket a pályázati lehetőségekről.

Valka Károly, a VMSZ körzeti elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és a vendégeket, majd Dudás Károly ismertette, hogy eddig mely területeken nyújtott segítséget pártja. Ezt követően Juhász Bálint elmondta, hogy Magyarország kormánya által hogyan valósul meg a vajdasági magyarság gazdaságfejlesztési programja. A január végén megjelent első pályázati csomag tíz pályázatot tartalmaz, egy ingatlanvásárlási, három vállalkozásfejlesztési és hat mezőgazdaság-fejlesztési pályázatról van szó. A pályázóknak minden esetben 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. Az elnyerhető összeg a mezőgazdaság terén 800 ezer dinár, a vállalkozásfejlesztések esetében 0,5-től 2,5 millió dinár, a pályázat céljától függően. A fiatal házaspárok házvásárlási támogatás címén legfeljebb 1,2 millió dinárt kaphatnak. Mivel a mezőgazdasági támogatásokra kérdeztek rá legtöbben a jelenlevők közül, ezért ezzel a témával foglalkoztak legtöbbet. A bejegyzett gazdaságok fóliasátrak, tenyészállatok, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, valamint öntözőberendezések vásárlására, ültetvények létesítésére pályázhatnak.

A kúlai potenciális pályázók a Prosperitati Alapítvány topolyai irodájában kaphatnak részletesebb felvilágosítást, vagy a prosperitati.rs honlapon. A topolyai iroda telefonszáma 024/223-555, székhelye Topolya, Tito marsall utca 35., ahol hétfőtől péntekig 9–15 óra között várják az érdeklődőket. A pályázatokat március 1-től 31-ig lehet beadni az első körben.