2024. április 26., péntek

Ép testben ép lélek

Bácskossuthfalva sportkrónikája – A Monográfia Helytörténeti Egyesület szervezésében bemutatták Papp László helytörténész ötödik könyvét

Az Ép testben ép lélek című kiadvány a falu sporttörténetét öleli fel 1871-től napjainkig. A négyszáz oldalas, gazdagon illusztrált könyv a legkülönfélébb sportágakat öleli fel, amiket a településen űztek, illetve ma is űznek, mint a futball, kosárlabda, atlétika, de helyet kapott benne a tai chi és a vadászat is.

A könyvbemutatót Méhes Noémi és Torok Benjámin jászsági táncbemutatója nyitotta meg, majd következett az iskola gitárcsoportjának előadása. Ők először gitáron, majd ukulelén mutatták meg zenei tehetségüket. Crnkovity Éva előadásában Roncsák János költeményét hallgathatta meg a közönség, majd a Káliz Íjászegyesület fiatal és középgenerációjának a képviselői tartottak játékos bemutatót. A hip-hop táncbemutató után a tai chi harcművészettel ismerkedhetett meg a közönség.

Seffer Attila, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy a szerzőben egy tettrekész, ambíciózus embert ismert meg, és hogy az új könyv is bitonyítja a Monográfia Helytörténeti Egyesület létjogosultságát.

– Utat mutat a jövőbe, az idősebb generáció számára pedig a visszaemlékezést jelenti – mondta Seffer.

Besnyi Károly segítséget nyújtott a szerzőnek a könyv megírásában. Elmondta, hogy a kiadvány nagy szerepet játszik abban, hogy megőrizzük a falu történetét az utókornak.

– Olyan időben élünk, amikor ragaszkodnunk kell mindenhez, hiszen fogyatkozik a falu. A könyv erőt, önbecsülést és történelmi öntudatot ad olvasójának, erősíti a szülőföldhöz való ragaszkodást – hangsúlyozta Besnyi.

Gulyás László, a Monográfia Helytörténeti Egyesület elnöke elmondta, hogy a 130 év alatt több mint harminc helytörténeti kiadványt jelentettek meg. Hozzátette, hogy az Ép testben ép lélek c. könyvnek 150 adatközlője volt.

Táborosi László sporttörténész elismerését fejezte ki a szerzőnek, ugyanis Vajdaságban ez a második könyv, amely a kezdetektől öleli fel egy falu sporttörténetét.

– Sporttörténészeket megszégyenítő precizitással írta meg a könyvet – mondta Táborosi.

Ezt követően a szerző, Papp László lépett a közönség elé, és röviden bemutatta a könyvét. Elmondta, hogy sokan azt hiszik, minden adatot helyben meg lehet találni, pedig ez nem így van. Számos levéltárat felkutattak, újságot átlapoztak (25.000 Magyar Szót és 17 más folyóiratot), és rengeteg emberrel beszélgettek.

– Moravica polgárai szívesen segítettek nekem, ezt ezúttal is köszönöm. Ebből is látszik, hogy a miénk összetartó falu – hangsúlyozta a szerző.

A a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermét megtöltő nagyszámú közönség vastapssal jutalmazta a szerzőt, aki ezt követően dedikálta a helyszínen megvett könyveket.