2024. április 26., péntek

Uniós álláshirdető szerb nyelven

Regionális foglalkoztatási honlap indult a külföldön munkavállalók számára

Az Európai Unió országaiban való könnyebb munkavállalás céljából regionális hirdető honlap indult (www.euposao.de), amelyet Bosznia-Hercegovinában üzemeltetnek, és szerb nyelvre is lefordított álláshirdető pályázatokat is tartalmaz.
Andrej Rosić, a banjalukai EU-munka cég igazgatója tegnap Belgrádban ismertette az új honlapot és elmondta, hogy a szerb nyelvre lefordított állásajánlatok kiválóan kielégítik a szerb nyelvet beszélő munkavállalók igényeit. A meghirdetett állásajánlatokra szerbiai, boszniai, valamint montenegrói álampolgárok jelentkezését várják.

Rosić rámutatott arra, hogy csupán Németországban 2016 folyamán a veszteségesen működő ágazatokban majdnem 20 ezer munkásra van szükség, és ezeket a munkahelyeket nyugat-balkáni dolgozók foglalhatnák el. Ezek az ágazatok az építőipar, az egészségügy, a turizmus, a vendéglátóipar és az informatika.
A regionális hirdető honlapon díjmentesen lehet jelentkezni a különféle állásajánlatokra és tanácsadásra, ehhez csupán egy elektronikus bejelentkezőlap kitöltése, valamint az európai szavbványoknak megfelelő önéletrajz szükséges.

Rosić kifejtette, hogy a honlapnak nem az a célja, hogy támogassa a szakképzett munkaerő kivándorlását, hanem segítséget nyújt azoknak, akiknek Szerbiában nincs a végzettségüknek megfelelő munkahely, és hogy ezek az emberek törvényes módon fel tudják találni magukat Németországban.
A honlapon jelenleg kb. 350 állásajánlat található és a következő hónapban mintegy 200-at tartalmazó nyomtatott kiadás is beszerezhető lesz, ami azt követően havonta jelenik majd meg.