2024. április 26., péntek

Ötvennégy közalkalmazottra vár elbocsátás

Noha a zombori városi képviselő-testület legutóbbi értekezletén tizennégy tárgysorozati pont szerepelt, mindössze egy váltott ki komoly vitát, a közszférában dolgozók számának ésszerűsítése, vagyis leépítése, ami mögött létszámnövelés is megbújik, a többi napirendi pont tárgyalása futószalagon történt. A létszámleépítés mértékét Dušanka Golubović, a városi közigazgatás elöljárója indokolta meg, ami hatalmas vitát eredményezett. A mintegy 15 fölszólaló közül talán a városi tanács önkormányzati és ügyintézési megbízottja, Nataša Petojević tette a legélesebb fölszólalást, fölpanaszolván, hogy illetékesként csupán az utolsó pillanatban értesült a leépítési tervről, ami leginkább a helyi közösségek vezetőségét érinti, ahol 21 személy veszíti el munkahelyét, ilyen titkos politikai játszmában nem hajlandó részt venni. A záporozó fölszólalásokban hasonló ellenvélemények hangoztak el, a leépítés ellehetetleníti a helyi közösségek működését, a létszám ésszerűsítését egyenes arányban kellene viselnie a közintézményeknek és a közvállatoknak. Volt, aki arról beszélt, hogy a leépítés első körében akár 150-200 embert is meneszteni kellene, hiszen nem szakmai alapon, hanem pártvonalon helyezkedtek el. Végül megszavazták 29:18 arányban, egy tartózkodás mellett a leépítési listát, ami alapján az első körben 54 közalkalmazottra vár elbocsátás.

A folytatás futószalagon zajlott, ami említésre méltó, a városi tanács két lemondott tagja, Dragan Nenadov helyére Kosanović Nagy Antónia egykori országos válogatott kajakos került ifjúsági és sportmegbízottként, az ugyancsak lemondott Zoran Miler utódja pedig a mezőgazdasági, falufejlesztési és környezetvédelmi poszton Jovan Borović lett.

A vkt ülésének kezdetére a városi önkormányzat épülete előtt ismét fölsorakoztak a mezőgazdasági termelők, akik az állami tulajdonban lévő termőföldek licitálását követelik, illetve az érintett parcellák bitorlása ellen tiltakoztak. Erre megjelent az illetékes miniszter asszony, Snežana Bogosavljević Bošković, majd a polgármesterrel, munkatársaival és a földművesek képviselőivel tárgyalva kijelentette, hogy a minisztérium felügyeleti szolgálatai terepi vizsgálataival ellenőrzi a termőföld bitorlásának tényét.

– Az ilyen esetekben a helyi önkormányzat takaríthatja be a termést, a bitorlók meg dupla büntetéssel számolhatnak. Viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a földtörvény szerint az a helyi önkormányzat, amelyik nem tartja tiszteletben a törvény szabta határidőket, elesik az állami pénztranszfertől.

Zombor város költségvetése ebben az esetben havi szinten körülbelül 50 millió dinárral rövidülne meg, tehát a helyi önkormányzat érdeke is a licitálás mielőbbi meghirdetése, aminek a terve minisztériumi jóváhagyásra vár, meg a földbitorlókat is ki kell ebrudalni, hiszen több ezer hektárt művelnek illegálisan.