2024. április 26., péntek

Hétpróbás házasok

A Házasság hete rendezvénysorozat keretében vetélkedőt szervez a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete – Szerelemlakatot lehet igényelni

A hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete már az év elején is nagyon aktív. Telt házas baba-mama klubjait már mindenki ismeri, jelenleg azonban a Házasság hete megünneplésére készülnek.

– Vajdaságban elsőként mi ünnepeljük meg a házasság hetét. Mindegyik településen ott leszünk, ahol jelen vagyunk, dolgozunk év közben, s a házasság intézményének fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Lesznek érdekes programok mindennap, a délutáni, esti órákban.
Február 11-én csütörtökön, 16 órakor nyitó szentmise lesz Királyhalmán. 17 órától Szénási Oszkár családterapeuta tart előadást Hajdújáráson A házasélet kihívásai címmel, majd kézműves gyermekfoglalkozás is lesz.
Pénteken a Házasság hete alkalmából meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére kerül sor, illetve kézműves foglalkozás lesz a házasság, szerelem és szeretet jegyében.
Szombaton 17 órától a palicsi Vigadó kistermében lesz a Hétpróbás házasok vetélkedője, amelynek házigazdája Csernik Árpád színművész, itt is szerveznek kézműves foglalkozást a gyerekeknek, és várják a vetélkedőre a jelentkezéseket.
Vasárnap 15 órakor ünnepélyesen elhelyezik a Szerelemlakat-falon a lakatokat Hajdújáráson, majd Noszán lesz 16 órától a záró szentmise. Szerelemlakatot még lehet igényelni, az első öt pár ingyen kapja, nevükkel gravírozva – ismertette a programot Gajda Nóra, az egyesület elnöke.
A Kolibri baba-mama klub már hároméves, nagyon sok anyuka látogatja. Az idén minden hónapban egy előadást szeretnének szervezni, az idén januárban Joó Horti Lívia pszichológus volt a vendégük, és nagyon nagy volt az érdeklődés.
– A baba-mama klub koordinátora, Komenda Renáta védőnő ötlete volt a komatál újraélesztése vidékünkön. A komatál egy feledésbe merült, de a XXI. században is életképes népszokás. Lényege, hogy a szülést követő terheságyi időszakban (az első napokban, hetekben) a kismama és környezete friss étellel és itallal legyen ellátva. Az elnevezés a koma, azaz a keresztszülő nevéből ered, mivel eredetileg a komatálat a keresztszülő küldte, és az első és utolsó bőségtálat a komaasszony (keresztanya), de ennek ma már nincs jelentősége. Egyesületünkben a komatál, vagy ahogyan másképpen is nevezik – bőségtál a családdal való törődés és figyelmesség szimbóluma. Az első komatálat Ludason kapták. A tervünk az, hogy minden további baba megszületésénél, az anyuka és a baba hazaérkezése napján ebédet küldünk nekik. Az örömszerzésben és a komatál elkészítésében támogatónk a hajdújárási Hedera étterem – mondta Gajda Nóra.