2024. április 26., péntek
SAKK

A „célfotó” döntött

Nagy Attila Zenta idei városbajnoka

Képletesen szólva a célfotó döntött Zenta idei sakkbajnokának sorsáról. A verseny kétharmadánál még egyedül vezető magyarkanizsai Farkas Tibor ugyanis a végére kicsit engedett a tempóból, és ezt kihasználva Nagy Attila az utolsó fordulókban aratott győzelmeivel beérte őt a táblázat élén. Sőt, nemcsak beérte, hanem a pótlólagos mércék (Buchholz-pontok) figyelembevételével, fél pont előnnyel ugyan, de mégiscsak ő szerezte meg az első helyet és ezzel a városbajnoki címet.

A verseny legkellemesebb meglepetése kétségtelenül a harmadik helyre befutó fiatal Korponai Ákos teljesítménye, aki ezen a versenyen (is) bebizonyította, hogy helyi szinten már bárkivel képes felvenni a versenyt és egyenrangú ellenfél lenni. A torna legjobb ifjúsági versenyzője Kecskeméti Árpád lett, a legjobb pionír Milanko Bilić, a legjobb szenior korú versenyző pedig Tóth Kázmér. Simonyi Zoltán fair play díjat kapott, mert egy játék nélkül elkönyvelhető győzelmet (a beteget jelentő Korponai ellen) nem engedett beíratni, hanem kivárta ellenfele meggyógyulását, hogy egy későbbi időpontban, a sakktáblánál döntsék el a pont sorsát.

A 7. forduló fontosabb eredményei: Simonyi–Farkas T. 0:1, Nagy Attila–Ćirić remi, Korponai–Igaz remi, Kecskeméti–Solymosi 1:0, Vranić–Bilić 1:0, Tóth–Šoklovački remi, Nagy Aleksz–Davidović 1:0. A 8. forduló fontosabb eredményei: Farkas T.–Korponai remi, Nagy Attila–Vranić 1:0, Ćirić–Simonyi 1:0, Igaz–Kecskeméti 1:0, Riđički–Nagy Aleksz 0:1, Bilić–Solymosi 0:1, Mák–Tóth 1:0, Šoklovački–Kőrösi 1:0. A 9. forduló fontosabb eredményei: Ćirić–Farkas T. remi, Igaz–Nagy 0:1, Solymosi–Korponai 0:1, Nagy Aleksz–Simonyi 0:1, Kecskeméti–Šoklovački remi, Vranić–Mák 1:0, Lőrincz–Riđički 0:1.

A végső élcsoport: Nagy Attila, Farkas T. 7, Korponai, Ćirić 6,5, Igaz, Vranić, Simonyi 6, Riđički, Kecskeméti, Solymosi, Nagy Aleksz, Šoklovački 5,5 pont stb.