2024. április 26., péntek
SZERBIÁRÓL SZÓLÓ ORSZÁGJELENTÉS

Megnyithatók a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezetek

David McAllister, az EP szerbiai jelentéstevője elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlamentben hatalmas többséggel – 498 igen, 66 nem és 70 tartózkodó szavazattal – elfogadták a Szerbiáról szóló 2015-ös országjelentést. Mindez azt mutatja, hogy az EP támogatja Szerbiát az Európai Unióba vezető úton – mondta McAllister szerbiai jelentéstevő.

Az EP által elfogadott, Szerbiáról szóló rezolúció felszólít a 23-as, illetve a 24-es tárgyalási fejezetek mielőbbi megnyitására, üdvözli a viszonyok helyreállítását Pristinával, és bátorítja Szerbiát a gazdasági reformok folytatására.

Hiszem, hogy az év folyamán további tárgyalási fejezeteket is megnyitnak. Hosszú út áll előttünk, de Szerbiának sok barátja van és mindannyian készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk. Véleményem szerint a 23-as, illetve a 24-es tárgyalási fejezetek hamarosan megnyitásra jerülnek. Ezután kemény munka következik, de annak kedvező hatása lesz a polgárok, az üzleti légkör és az állam számára mondta McAllister.

A szerbiai jelentéstevő optimizmusának adott hangot a közelgő szerbiai parlamenti választások kapcsán. Mivel a szerbiai kormány elkötelezte magát az EU mellett, a választások semmilyen módon nem hátráltatják az európai integrációs folyamatot – mondta McAllister, aki hozzátette, hogy a szerbiai hivatalnokok a kampány ideje alatt is kemény munkát folytatnak a Brüsszelben.

Jadranka Joksimović, az európai uniós integrációval megbízott miniszter tegnap kijelentette, hogy az országjelentés elfogadása annak a bizonyítéka, hogy Szerbia stabilan és folyamatosan halad az európai úton.

Noha a rezolúciónak nincs kötelező jellege, mégis nagy jelentőséggel bír, hogy a 28 országból származó, legkülönfélébb politikai beállítottságú frakciók ilyen nagy arányban támogatták. Az EP-képviselők nagy médiafigyelemben részesülnek, így az EP-en belül született döntésnek nagy szerepe van a közvélemény formálásában. Ez jó hír az európai úton való továbbhaladás szempontjából, és Szerbia készen áll a 23-as, a 24-es és más tárgyalási fejezetek megnyitására fejtette ki Joksimović.

McAllister jó munkát végzett, hiszen nem minden jelentéstevőnek sikerült ilyen nagy többséget biztosítania. Építőjellegű vita folyt a jelentésről az Európai Parlamentben, és jó hangulat uralkodott a szavazás során is emelte ki Joksimović.