2024. április 26., péntek

Kis világunk nagy tehetségei

Ahol esélyek vannak, ott optimizmusnak is lennie kell – A Várady-ösztöndíjprogram kedvezményezettjeit fogadták az Európa Kollégiumban
Az ösztöndíjhitel tulajdonosai az MNT képviselőinek és a program védnökeinek társaságában (Ótos András felvétele)

Az ösztöndíjhitel tulajdonosai az MNT képviselőinek és a program védnökeinek társaságában (Ótos András felvétele)

Dr. Várady Tibor akadémikus és a Magyar Nemzeti Tanács vezetői egy alkalmi teadélutánon találkoztak azokkal a kiváló tanulmányi eredményeket felmutató hallgatókkal az újvidéki Európa Kollégiumban, akik részesültek a Várady Ösztöndíjhitelre a 2015/2016-os tanévben. Köszöntőjében Várady hangsúlyozta, hogy az ösztöndíjhitel – melynek csupán húsz százalékát kell visszafizetni abban az esetben, ha a részesült időben és kiváló átlaggal végzi el a tanulmányokat – voltaképpen a közösség egészének felzárkóztatását szolgálja.

– Manapság nem divatos optimistának lenni, ennek ellenére az esélyben mindig hinni kell. Nagyon jól érzem magam itt Önök között. Jó látni, hogy e kis világunkban is vannak, alakulnak kiváló tehetségek. Ezzel együtt ugyanis új esélyek is teremtődnek – szögezte le Várady, aki szerint az életminőséget nem csupán a pénz határozza meg, hanem a környezet, a barátok és ismerősök is, éppen ezért jó döntésként értékelte azt, hogy itthon maradt, itthon folytatta életét.

Pápista Zsolt (Ótos András felvétele)

Pápista Zsolt (Ótos András felvétele)

Mind nagyobb az érdeklődés az ösztöndíjhitel, s az MNT más ösztöndíjprogramjai iránt is, ami arra kényszerít bennünket, hogy még egyszer átgondoljuk a különféle ösztöndíjprogramokra korábban kiszabott anyagi kereteket, jelentette ki mgr. Hajnal Jenő, a testület elnöke. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy az idén húsz mesterképzésben és tíz doktori képzésben részt vevő hallgató kapta meg ezt az ösztöndíjhitelt, az előbbire hatvanan, az utóbbira 17-en pályáztak.

Az ösztöndíjhitel tulajdonosai között van Pápista Zsolt elsőéves doktorandusz-hallgató is, aki az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanul nyelvi-irodalmi szakon.

– Második éve vagyok Várady-ösztöndíjas. A segítség sokat jelentett, a legtöbbet azt hiszem tavaly, amikor még nem volt állásom, s ahhoz, hogy a mesterképzést időben be tudjam fejezni, ez az ösztöndíj is nagyban hozzájárult. Most tanársegédként dolgozom a bölcsészkaron, szeretném néhány éven belül elvégezni a doktori képzésemet, megvédeni a disszertációm és egy olyan helyzetbe kerülni, melyben egy nap magam is segíteni tudom majd az ifjúság tagjait – mondta el Zsolt.

Madarász Kulcsár Sarolta (Ótos András felvétele)

Madarász Kulcsár Sarolta (Ótos András felvétele)

A péterrévei Madarász Kulcsár Sarolta másodéves doktorandusza a Bölcsészettudományi Karnak. Kutatási területe a gyermekirodalom és a sztereotípiák a gyermekirodalomban.

– A mesterképzésem és a doktori képzésem két évében is támogatták a tanulmányaimat. Nem csupán az anyagiak területén fontos ez az ösztöndíjhitel a kedvezményezettek esetében, hanem a közösségi szolidaritás érzésének a kialakításában is. Arra buzdít, hogy gyorsan megszerezzük a diplomát, az összeg visszafizetése révén pedig hasonló jó feltételeket szavatoljunk a leendő generációk számára – értékelte Sarolta.