2024. május 5., vasárnap

Nem középiskolás szinten

A szabadkai zeneiskolások kamaraestje

Február első napján tartották meg a szabadkai középfokú zeneiskola növendékei idei első kamaraestjüket a városháza tanácstermében. A szép számban megjelent közönség változatos műsorban és színvonalas zenei élményben részesült. Szinte mindegyik tanszak képviseltette magát. (A tamburások szereplése betegség miatt elmaradt.)

Első számként két énekes, Mészáros Brigitta és Lehocki Dániel mutatkozott be, ők Papageno és Papagena duettjét adták elő Mozart Varázsfuvola című operájából, Bíró Viola zongorakíséretével. A vonós tanszakot Maja Nimčević, Nikola Blažić és László Blanka képviselte, akik Haydn egyik triójából szólaltattak meg egy részletet. A Krmpotity Dominika és Habi Petra összeállítású fuvoladuó Kronke Két pillangó című művével aratott szép sikert. Zongorakísérőjük Katarina Novaković volt. Draško Korać, Daniel Kopunović és Miloš Sretenović a szaxofon kedvelőinek kedveskedtek Schäfer Tres pajaros (Három madár) című művének előadásával. A cím valószínűleg nem a megszólaltatott darab(ok)ra, hanem inkább megszólaltatóikra, a „három ügyes fickó”-ra vonatkozik – mert hogy a pajaros így is fordítható. Trio per uno for duo a címe annak a kompozíciónak, amelynek első tételét Boško Purković és Goran Biro játszotta különböző ütőhangszereken.

A koncerten vendégek is felléptek, mégpedig a belgrádi Stanković és a maribori Konzervatorij za glazbo növendékei. Az előbbiek Geronimo és a gróf kettősét adták elő Cimarosa Titkos házasság című operájából, az utóbbiak pedig Šuklar négy harmonikára írt Szatirikus kvartettjével ismertették meg a szabadkai publikumot. Az utóbbiak produkciója volt a leglátványosabb: az elsötétített terembe bányászlámpával (vagy valami ahhoz hasonlítóval) a fejükön vonultak be a harmonikások, s a közönség a kivilágítatlan nézőtérről hallgatta végig a szlovén szerző modern hangzású kompozícióját.

A szabadkai zeneiskola az idén negyedszer rendezte meg diákjainak az immár hagyományosnak mondható kamaraestet. Külön érdekessé teszi ezeket a rendezvényeket, hogy a műsor végén felszólítják a jelenlevőket, hogy szavazzanak, ki tetszett a legjobban. Idén a két ütős, a virtuózan játszó Boško Purković és Goran Biro kapta a legtöbb szavazatot és a leghosszabb tapsot. Második helyre került a két belgrádi baritonista, Nemanja Nikolić és Marko Ostojić, akik mind hangjukkal, mind pedig teljesen felszabadult mozgásukkal – Teodora Ateljević kifogástalan zongorakísérete mellett – egészen kiváló produkciót nyújtottak. A szabadkai énekesduó is megérdemelten került a harmadik helyre. Ha helyezést nem is értek el, de rengeteg tapsot kaptak a többiek is: a három szaxofonista (akik öt vagy hat különféle szaxofonon játszottak), a két fuvolista lány, meg a vonóstrió tagjai is, mert valamennyien becsülettel megállták helyüket.

Tehetséges és szorgalmas fiatalok muzsikálását hallottuk, de az érdem nemcsak az övék, hanem felkészítő tanáraiké is, ezért az ő nevüket se feledjük ki a méltatásból: Tamara Marković, Molnár Viktor, Nagy Tímea, Nikola Macura, Goran Evetović, Ljubica Živković (Belgrád) és Borut Mori (Maribor) büszkék lehetnek tanítványaikra.