2024. április 26., péntek

Művészettel ösztönzött munka

Az összes ajándékozott képzőművészeti alkotás felkerült az Európa Kollégium falaira
(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

Mint Snejder-Sára Ildikó, az újvidéki Európa Kollégium megbízott igazgatója elmondta, hogy még mielőtt a kollégium megnyitotta volna a kapuit, már megkezdődött az akció, amelyek során művészek festményeket ajándékoztak intézményünknek.

– Az akciót nagyon sikeresen tartom, mivel összesen 308 festményt kaptunk különböző kiváló alkotóművészektől. Bicskei Zoltán 51 képzőművészeti alkotást, Baráth Ferenc 13 plakátot, a budapesti Magyar Grafikáért Alapítvány és a Magyar Grafikusművészetek Szövetsége 150 grafikai technikával készült munkát, Maurits Ferenc 40 színes grafikát, Léphaft Pál 10 színes grafikát, Mezei Erzsébet 33 színes grafikát, Miroslav Jovančić egy linómetszetet és Grencsó István 10 fotót adományozott a kollégium számára.

A Magyar Nemzeti Tanács összesen 242 kép berámázására adott támogatást, az Európa Kollégium utólag további 59 grafikát rámáztatott be. Mostanra az összes adomány felkerült a falakra. Ezek a képzőművészeti alkotások egyaránt díszítik az irodákat, a folyosókat, a közösségi helyiségeket és a diákok szobáit. Nagyon nagy hálával tartozunk az adományozóknak, hiszen ezek az alkotások valóban hangulatossá teszik a tereket. Az alkotások nagyobb része még a kollégium hivatalos megnyitója előtt felkerült a falakra, míg a már említett 59 grafika két héttel ezelőtt került a helyére. A budapesti Magyar Grafikáért Alapítvány és a Magyar Grafikusművészek Szövetségének az adományozási szándéka Bicskei Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia tagja részéről történt megkeresés után született meg. A cél az volt, hogy a 2015 őszén átadásra került Európa Kollégiumba színvonalas kortárs alkotások kerülhessenek a falakra – hallottuk Snejder-Sára Ildikótól.