2024. április 26., péntek
VAGYONNYILATKOZATOK

Ingatlanokat és autókat vásároltak a képviselők tavaly

Számos országgyűlési képviselő vásárolt, örökölt és adott el ingatlant és sokan vettek autót is tavaly – derült ki a parlament honlapjára felkerült vagyonnyilatkozatokból. A vásárolt autók közül a Škoda, a Volkswagen és a Ford voltak a legnépszerűbb márkák a képviselők között.

ÖT ÉS FÉL MILLIÓ KÖNYVKIADÁSBÓL

A kormányfő vagyoni állapota lényegében nem változott. Ingatlanvagyona változatlan, banki tartozása viszont csökkent Orbán Viktor miniszterelnöknek a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint, amelyből az is kiderül, hogy 5,5 millió forint bevétele származott könyvkiadásból.

A miniszterelnöknek ugyanannyi ingatlanja van, mint a tavalyi bevallásban, azaz továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Emellett a Fidesz elnöke bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit – amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak –, valamint a 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti házát.

Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs Orbán Viktornak.

Míg a feleségével, Lévai Anikóval közös számláján tavaly 930 ezer forint volt, a most nyilvánosságra hozott bevallásban itt 5 millió 53 ezer forint szerepel, ugyanakkor a jövedelménél jelezte, hogy 5,5 millió forint bevétele származott könyvkiadásból.

HÁROMMILLIÓS GYARAPODÁS

Hárommillió forinttal növelte folyószámláján tartott pénzét Áder János köztársasági elnök egy év alatt, emellett életbiztosításának értéke növekedett – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható vagyonnyilatkozatából, amely vasárnap került fel az oldalra.

A köztársasági elnök továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja.

Áder Jánosnak továbbra sincs saját autója, és más nagy értékű ingóságról sem számolt be vagyonnyilatkozatában.

Az államfő a folyószámláján több mint 4,5 millió forintot tart – mintegy 3 millió forinttal többet, mint egy évvel ezelőtt –, tartós befektetési értékpapírszámláján pedig összesen több mint 2,5 millió forinttal rendelkezik, ez alig több a tavaly feltüntetett értéknél. Az államfő szintén birtokolja még 28 ezer eurós, valamint 3300 dolláros megtakarítását, és megvan még a bő egy éve vásárolt egymillió forintnyi Prémium államkötvénye is.

Kövér László házelnök vagyonbevallásában nincsenek lényegi változások. A házelnök életbiztosítása 1,125 millióról 1,5 millióra, életbiztosításának értéke 2,75 millióról 3,2 millióra nőtt. Pénzintézeti számlakövetelése kétmillió forintról 2,5 millióra nőtt, tartozása nincs.

FÖLDBE, HÁZBA FEKTETTEK

Több képviselő is vásárolt vagy örökölt házakat, lakásokat és földterületeket tavaly.

L. Simon László – akinek a neve felesége földárveréseken való földvásárlásai kapcsán sokat elhangzott – meglévő ingatlanjai mellé tavaly még két szántót vásárolt Gárdonyban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – rokonai földvásárlása kapcsán az ő neve is sokszor elhangzott – ismét gyarapítja ingatlanvagyonát: folyamatban van egy 6 hektáros erdő megvásárlása, ahogy egy másik 16 hektáros területé is, amelyet szántóként, erdőként és legelőként tüntet fel. Továbbra is felerészben tulajdonolja hódmezővásárhelyi házát, és megvan a 11 szántója, kettőnek pedig haszonélvezője, ahogy két erdőnek, egy legelőnek, egy töltésnek és egy művelés alól kivett mocsárnak is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már csak egy dunakeszi házzal rendelkezik, a 334 négyzetméteres lakóterű ingatlanával, míg a korábban szerepeltetett 140 négyzetméteres társasházi lakás idén már nincs a nyilatkozatában. Megtartotta ugyanakkor tulajdonrészét három balatonedericsi és egy győri ingatlanban. Pénzintézeti számlakövetelése némileg nőtt 1,8 millió forintra, szüleivel szemben pedig 45 millióról 30 millió forintra csökkentette tartozását, a dunakeszi ingatlaneladásnak köszönhetően.

Az ellenzéki képviselők közül az LMP-s Szél Bernadett egy 170 négyzetméteres családi házat vásárolt Pátyon, de nincs már meg budapesti társasházi lakása, amelyet 1998-ban örökölt, képviselőtársa Sallai R. Benedek (LMP) – ő volt az, aki tavaly novemberben a földárverések ellen tiltakozva platós kocsiról trágyát borított a kaposvári kormányhivatal elé több mint 15 földterülethez jutott hozzá tavaly, többnyire cserével, emellett felsorolja a kapott uniós támogatásokat és a résztulajdonában álló kft. földbérleteit is, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek között nincs olyan döntés, amely képviselővé választása óta született volna.

AJÁNDÉKTOLLAK, HATÁRIDŐNAPLÓK...

A kapott ajándékok között a fideszes Zsigó Róbert (Fidesz) három karton bort, illetve határidőnaplókat és tollakat tüntet fel néhány ezer forint értékben, Tállai András fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára könyveket, italokat és egy 50 ezer forint értékű festményt kapott ajándékba, Potápi Árpádnak (Fidesz) szintén italokat és könyveket adtak összesen 200 ezer forint értékben, míg a fideszes Riz Gábor egy kínai kézműves naptárt írt bele nyilatkozatába, de értékét nem tudta megnevezni.