2024. április 20., szombat

Magyar kormányküldöttség Indonéziában

Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot a kormányfő Jakartában

Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Jakartában, amikor a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét egy üzleti fórumon. Magyar vállalatok 37,6 millió dollár értékben kötöttek szerződéseket az indonéz fővárosban a nap folyamán.

Orbán Viktor és Joko Widodo sajtótájékoztatót tart (Fotó: MTI)

Orbán Viktor és Joko Widodo sajtótájékoztatót tart (Fotó: MTI)

Orbán Viktor kormányfő vasárnap érkezett háromnapos hivatalos látogatásra a délkelet-ázsiai szigetországba, amely a legnépesebb muzulmán többségű ország a világon. A miniszterelnököt az indonéz fővárosában a kormány több tagja és üzletemberek is elkísérték. Hétfőn délelőtt Orbán Viktort katonai tiszteletadás mellett fogadták az elnöki palotában, ahol előbb négyszemközti, majd plenáris megbeszélést folytatott Joko Widodo indonéz köztársasági elnökkel.

A tárgyalásokat követő sajtónyilatkozatában a miniszterelnök felidézte a közelmúltbeli jakartai terrortámadást, amellyel kapcsolatban kiemelte: „Indonézia kormánya három-négy óra alatt stabilizálta a helyzetet”. Ez jól mutatja, hogy Indonézia egy stabil ország, amelyben Magyarország gazdasági együttműködési lehetőségeket keres – mondta.

„A mai napon bebizonyosodott számomra, de egész Magyarország számára is, hogy nincs többé olyan sarka a Földnek – akármilyen messze is van az Magyarországtól –, ahol magyar üzletemberek ne tudnának jó üzleti kapcsolatokat, gyümölcsöző gazdasági együttműködést kialakítani és beruházásokat megvalósítani – jegyezte meg Orbán Viktor.

Joko Widodo hatékonynak és barátinak nevezte a megbeszélést, amelyen megtárgyalták az együttműködési lehetőségeket, így például a vízgazdálkodás területét és az ivóvízellátó rendszer fejlesztését.

Az államfőnél tett látogatás után Orbán Viktor beszédet mondott az indonéz–magyar üzleti fórumon, ahol a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét. A miniszterelnök Magyarországot politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte, emellett kiemelte az „erős biztonságpolitikát”, amellyel az ország elkerülte a migrációs krízis negatív hatásait.

A magyar vállalatok Indonéziában elért eredményeiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be. A magyar közmédiának elmondta, hogy összesen 37,6 millió dollár (10,8 milliárd forint) értékben kötöttek szerződéseket magyar cégek hétfőn a délkelet-ázsiai országban. A tárcavezető kifejtette: a szerződésekből kiemelkedik a Fővárosi Vízműveké, amely a 36 millió dolláros megállapodás értelmében 34 indonéz település víztisztító és vízgazdálkodási rendszerét építi ki, illetve újítja majd fel.