2024. április 26., péntek

Enyhítenek a bérezési törvénytervezeten?

Nem az alapbérük, hanem az átlagbérük 65 százalékát kapják a betegszabadságon levő alkalmazottak

Az illetékes minisztériumok képviselői tegnap véleményezték és elfogadták, ma pedig a vezető szakszervezetek mondanak véleményt a közszféra alkalmazottjainak bérezéséről szóló törvénytervezet újfent módosított változatáról. Az újdonság az, hogy a tervezet már nem irányoz elő drákói levonásokat az évi szabadságukat töltő vagy netán betegszabadságra kényszerülő foglalkoztatottak fizetésének elszámolásakor.

Mint ismeretes, Dušan Vujović pénzügyminiszter a múlt héten azzal riogatta a közvéleményt, hogy a készülő törvény értelmében az ideiglenesen távol levő foglalkoztatottak kimaradásuk idejére, azaz az évi szabadság vagy a betegszabadság alatt az alapbérük 65 százalékát kaphatják kézhez, és a holtmunka elszámolásával kapcsolatban is komoly érvágásokat helyezett kilátásba.

A minisztériumok tegnap reggeli ülésükön döntöttek arról, hogy megszorítások ugyan lesznek, de koránt sem akkorák, mint rebesgették. Tehát a közalkalmazottak távollétük idejére is 12 havi átlagbérük, és nem alapbérük 65 százalékát kapják majd meg, és a holtmunka értékét is szolgálati évenként 0,4 százalékkal növelik. Az átlagbérbe természetesen beletartoznak a pótdíjak is, mint az ügyeleti pénz, a hétvégi munka után járó összeg, a túlóra és a nyaralási pótlék is.

A legújabb törvényjavaslat már a szakszervezetek asztalán van, és ha nem ütközik komolyabb akadályokba, a kormányülésre kerül elfogadásra. Onnan pedig a Köztársasági Képviselőházhoz küldik szavazásra.

Egyébként – tegyük hozzá – a törvényjavaslat mintegy 500.000 szerbiai alkalmazottat érint, és elfogadása feltétel ahhoz, hogy a szerb kormány 75 millió dolláros hitelt vehessen fel a Világbanktól a közszféra megreformálása céljából.