2024. április 26., péntek

Tovább sztrájkolnak a nyugdíjreform ellen Görögországban

Harmadik napja nem veszik fel a munkát a görög tengerészek, akik pénteki bejelentésük szerint vasárnap reggelig biztosan folytatják a nyugdíjreform elleni tiltakozásul megkezdett sztrájkjukat.

Az eredeti tervek szerint a munkabeszüntetés pénteken véget ért volna, a szakszervezet mostani döntése miatt azonban továbbra sem járnak a kompok.
Az ügyvédek már több mint egy hete sztrájkolnak, és pénteki közlésük szerint tiltakozó akciójukat hétfőig meghosszabbítják.
A görög földművesek is elégedetlenek a nyugdíjreform miatt: azt tervezték, hogy traktorjaikkal az ország több pontján ideiglenesen lezárják a fontosabb közlekedési útvonalakat és határátkelőket.
Csütörtök este az észak-görögországi Szaloniki központjában összecsapások törtek ki feldühödött földművesek és a rendőrök között.
Február 4-ére az állami és magánszektor fő szakszervezetei általános sztrájkot hirdettek a nyugdíjreform ellen.
A vitatott reform részeként a tervek szerint átlagosan 15 százalékkal csökkentik a nyugdíjba vonulók járadékát, továbbá jelentősen megemelik a földművesek és a szabadúszók nyugdíjjárulékát.
Alekszisz Ciprasz görög kormányfő nemrég ismételten arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjrendszer a reform nélkül rövidesen összeomolhat. A tervezett intézkedések ráadásul feltételei annak, hogy a nemzetközi hitelezők további pénzügyi segítséget nyújtsanak Görögországnak.