2024. április 26., péntek

Az első szerb népnevelőre, tanítóra emlékeztek

Szent Száva portréja, életútja körvonalazódott a tanintézményekben az iskolák védőszentje tiszteletére szervezett tegnapi ünnepségeken. A védőszent napja ünnepének reggelén nemcsak a családok, hanem iskolák esetében a tanintézmények felkérésére a kalácsot, a főtt búzát, a vörösbort és a gyertyát pap szenteli meg.

Ünnepség a Csáki Lajos iskolában (Szabó Anikó felvétele)

Ünnepség a Csáki Lajos iskolában (Szabó Anikó felvétele)

A topolyai Csáki Lajos Általános Iskolában a szerb pravoszláv egyházközösség topolyai plébániavezetője, Srbislav Stojanov a tanintézménybe látogatott. Az alkalmi fogadást megtisztelte jelenlétével ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes atya és az iskola ún. kumja, Marčeta Željko is. Az étkek és az ital szentelését és Cservenák Pribilla Hajnalka tanárnő vezette háztartástan szakköre tagjainak saját sütésében készült Szent Száva-kalács szertartásos szeletelését követően az ünnepelt szent tevékeny életútja és annak utóélete is körvonalazódott. Egyházi áldással gazdagodva a folytatásban a Csáki sportcsarnokában a magyar és szerb tannyelven tanulók alkalmi műsort tartottak. A rendezvényen Malacko Zorica igazgatónő köszöntötte az egybegyűlteket:

– Szent Száva utat mutatott az embereknek, nevelte, tanította őket. Mi is az általa kitaposott ösvényen járunk, folytatjuk azt a munkát, amit ő elkezdett. E munkának a gyümölcse a mai műsor is, melyen iskolánk diákjai versekkel, énekekkel, táncokkal tisztelegnek a nagy tanító emléke előtt – fogalmazott az igazgató, aki a szentelt, szeletelt kalácsot felkínálva is köszöntötte az ünneplő közösséget, köztük a tanintézmény ún. kumját, aki nem érkezett üres kézzel: ajándékkal kedveskedett, továbbá az elmúlt egy évben tanulmányaik terén nyújtott teljesítményükért az általános iskola legeredményesebb osztályközösségét, a Vesna Glušac matematika-tanárnő vezette 7. a osztályt azzal tüntette ki, hogy biztosítja a nyertes diákok osztálykirándulásának útiköltségét. A folytatásban az iskola Luhović József vezette kórusa, majd a Sanja Šupić hittantanár irányította kórus és Žarko Pribaković, Maja Medar szólista fellépését élvezhette a közönség. A Kodály Zoltán MMK és a Vuk Stefanović Karadžić SZMK közreműködésével az ünnepségen a másodikos magyar tannyelvű osztályok tagjainak néptáncos fellépése és egy 3. és 4. osztályosok szerb néptáncokból összeállított programsorának bemutatása is nagy sikert aratott. Az ünnepi műsorrendet a Svetlana Gojković vezette drámaszakkör bemutatkozása, továbbá Dudás Kata, Bodor Sára, Bakos Viktor, Rác Richárd és Dajana Đumić szavalata gazdagította. A Csákiban a tegnapi nap folyamán hagyományos szerb népzene szólt, az alkalomból pedig minden tagozaton a szerb tannyelven tanuló diákok a magyar tannyelvű tagozatok tanulóit vendégelték meg.

A topolyai Nikola Tesla Általános Iskola felsős tanulói részére 9 órakor kezdődött az ünnepség a Művelődési Ház mozitermében, az alsósok pedig az első órán előadást hallhattak Szent Száváról és a naphoz kötődő hagyományokról. A Tesla szervezésében 15.30 órakor a polgárok részére tartották meg az előadást a moziteremben, majd ma, február 28-án, 10.20 órakor alsós tanulóik fogadhatják be műsorukat ugyanott. A topolyai középiskolákban is alkalmi műsorral készültek a Szent Száva-napi ünnepségre. Mindegyik tanintézmény képviselői a Szent Illés-templomba is ellátogattak, kérték a plébánia vezetőjének áldását, aki megszentelte az ünnep velejáróit.

ÜNNEPSÉG KISHEGYESEN ÉS BÁCSFEKETEHEGYEN

Hajvert Ákos köszönti a Szent Száva-napi ünnepség vendégeit (Szabó Anikó felvétele)

Hajvert Ákos köszönti a Szent Száva-napi ünnepség vendégeit (Szabó Anikó felvétele)

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában és a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában is megünnepelték Szent Száva napját. Az ünnepséget Kishegyesen az iskola galériájában tartották a délelőtt során. Az eseményen az iskola pedagógusai és diákjai mellett részt vettek a községi vezetők és az iskola támogatói is. Hajvert Ákos, a kishegyesi iskola igazgatója elmondta, hogy fontos ünnepeket varázsolni a hétköznapok közé. Az iskolák számára ez a Szent Száva-napi ünnepség, amit az ortodox vallásúak vélhetőleg jobban átéreznek, hiszen pontosabban tudják mi az a „slava”, mi az értelme és milyen érzelmek társulnak hozzá. A kishegyesiek műsorát az alsó tagozatos szerbtanítónő, a felsős tagozatos szerbtanárnő és magyartanárnő készítették elő, számolt be Hajvert, majd kihangsúlyozta: fontos, hogy legyenek jóakaratú emberek, akik támogatják a közösség tanintézményét, hiszen ezzel magát a közösséget erősítik.

A bácsfeketehegyiek szokás szerint egy komolyabb, akadémiai műsort készítettek elő Szent Száva napjára, mondta el Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi iskola igazgatója.

A műsoron alkalomhoz illő szavalatokat mondtak el, rövid történeteket Szent Száváról, valamint fellépett az iskola kórusa a tamburazenekarral együtt. Az ünnepségen jelen volt az pravoszláv, a katolikus és a református egyház képviselője is, és közösen törték meg a kenyeret.