2024. április 26., péntek
HORVÁTORSZÁG

Horvátország eddig 20 millió eurót költött a migránsokra

Horvátország eddig csaknem 20 millió eurót (6,5 milliárd forint) költött a közel-keleti migránsok ellátására és szállítására - közölte Vlaho Orepic belügyminiszter csütörtökön, az új kormány első hivatalos ülésén.

A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió erre a célra mindössze 12,4 millió eurót irányzott elő, amelyből az előző kormánynak 9,9 millió eurót sikerült lehívnia. Kiemelte: jelenleg azon dolgoznak, hogy a közeljövőben a migránsokat egyáltalán ne kelljen feltartóztatni Horvátországban. A miniszter ezzel arra utalhatott, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók a jövőben csak átutaznának Horvátországon, a menedékre jogosultakat korábban már egy másik országban regisztrálnák.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 611 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 432 365 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt hétfőn 1723, kedden 326, szerdán 2935, csütörtökön 6 óráig újabb 916 migráns lépte át. Az újévben összesen 53 761 fő volt az átlépők száma.