2024. április 26., péntek

Az MSZP megelőzte a Jobbikot?

Őrzi tavaly ősszel visszaerősödött táborát a Fidesz–KDNP, a teljes felnőtt népesség körében az MSZP – ha statisztikai hibahatáron belüli különbséggel is, de – megelőzte a Jobbikot; ezek a Nézőpont Intézet legfrissebb, január közepi felmérésének eredményei.

Az adatok szerint a januárban megkérdezettek 32 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, „ami statisztikai értelemben azonos a decemberi 34 százalékkal”; a kormánypártok támogatottsága továbbra is magasabb, mint az összes ellenzéki párté együttvéve. A Jobbik az év első hónapjában sem tudott erősödni a tavaly év végi mélyponthoz képest, a párt támogatottsága jelenleg 10 százalék a teljes felnőtt népesség körében – írják, hozzátéve, a 11 százalékon álló MSZP a baloldali táboron belüli támogatottságát is növelni tudta az öt százalékon álló DK-val szemben.

A baloldal (MSZP, DK, Együtt, PM) egésze ugyanakkor érdemben továbbra sem tudott erősödni. Az Együtt és a PM tábora 1-1 százalékos, míg az LMP-vel változatlanul a megkérdezettek 3 százaléka szimpatizál – írta a Nézőpont kutatása összegzésében.

A Tárki más adatokat közölt a Jobbikkal és az MSZP-vel kapcsolatban. A Fidesz–KDNP a Tárki szerint szintén őrzi, sőt kismértékben még növelte is előnyét az elmúlt negyedévben, miközben bal- és jobboldali ellenzéke együtt sem vonz annyi szavazót, mint a kormánypártok. A Tárki szerint a második helyezett Jobbik tábora csaknem kétszerese a harmadik helyezett MSZP-ének. Az MSZP, a DK, az Együtt és a PM táborát összesítve az derül ki, hogy a baloldali és a szélsőjobb ellenzék lényegében azonos méretű szavazótáborral rendelkezik 2016 januárjában.